Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Türk - Alman Sağlık Sempozyumu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığı ve üst düzey yetkililerin katılımıyla Berlin'de gerçekleştirildi

        Almanya Federal Sağlık Bakanlığı'nın ev sahipliğinde dün gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında, TBMM, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, YÖK Başkanlığı, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, SGK'dan üst düzey yetkililer de iştirak etti.

        Almanya Federal Sağlık Bakanı Herman Gröhe'nin ev sahipliğinde, Federal Almanya Sağlık Bakanlığı'nda gerçekleştirilen sempozyum sonunda bir de 'Ortak Niyet Bildirisi' imzalandı.

        Sempozyum, Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımıza sunulan sağlık hizmetlerinden daha üst seviyede faydalanabilmelerini temin etmek, farkındalıklarını artırarak sağlıklarına olumlu katkıda bulunabilmek ve sıkıntıları yerinde tespit ederek bu konularda çözüm üretmek amacıyla gerçekleştirildi.

        Sempozyum sırasında, sağlık hizmetleri, bakım hizmetleri, göçmenlik geçmişi olan kişilere sunulan sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi, Almanya'da yaşayan ve göçmenlik geçmişi olan Türklere yönelik sağlık ve bakım hizmetlerindeki zorluklar, fırsatlar ve çözümler konu başlıkları olarak tartışıldı. Sağlık ve bakım hizmetleri konusunda karşılıklı sunumlar yapıldı.

        ORTAK NİYET BİLDİRİSİ

        Yine sempozyum marjında, Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Almanya Federal Sağlık Bakanı Sayın Herman Gröhe, sağlık alanında iş birliğini geliştirmek üzere her iki ülke Dışişleri Bakanlıklarının da onayını alan Ortak Niyet Bildirisi'ni imzaladılar. Ortak Niyet Bildirisi'nde iki ülke Sağlık Bakanlıklarının, tıp bilimleri ve araştırma, sağlık sigortası, sağlık ekonomisi, sağlık yatırımları projeleri ve sağlık teknolojileri, sağlık turizmi, göçmenlik geçmişi olan kişilerin sağlık meseleleri, yaşlı ve uzun süreli bakım hizmetleri gibi alanlarda iş birliği yapılması öngörülüyor.

        Ayrıca Sağlık Bakanlığımızın, diğer sağlık profesyonellerinin eğitim kurumlarını da kapsayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi aracılığı ile, Almanya'da ortak işletilen Türk Alman Eğitim ve Araştırma Hastaneleri kurma konusunda çalışmalar yapması planlanmakta.

        İmza töreni sonrası birer kısa konuşma yapan bakanlardan Herman Gröhe, sempozyum sonunda imzalanan bu anlaşmayla Türkiye ile Almanya arasında sağlık alanında zaten var olan sıkı iş birliğinin yeni bir boyuta taşındığını söyledi.

        Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu da, tarihi derinliği olan ikili ilişkilere bir yenisinin daha eklendiğini söyleyerek başladığı konuşmasında bu ilişkilerin gelişmesinde 1960'lı yıllardan beri Almanya'ya çalışmak üzere gelen Türk vatandaşlarının büyük katkısı olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, bu Türkler'den birinci kuşağın artık yaşlandığını ve sağlık ve bakım alanında, kültürden ve yaşam tarzlarından kaynaklanan farklı beklentileri olduğunu kaydetti.

        Önümüzdeki dönemde üç konu üzerinde çalışılacağının altını çizen Bakan Mehmet Müezzinoğlu, "Birinci olarak, yaşlı vatandaşlarımız için, sağlık alanında sağlık eğitimcisi ve yardımcı sağlık elemanı yetiştirilmesi konusunda ortak projeler geliştirmemiz gerekiyor. İkincisi sağlık hizmeti sunma, tıp eğitimi ve hastane hizmetleri verme alanlarında, hem Türk vatandaşlarına hem de Alman vatandaşlarına bir dinamizm kazandırabilir miyiz onun üzerinde çalışacağız. Üçüncüsü de Almanya'nın sağlık endüstrisinde, teknolojisinde çok güvenli geçmişi var. Türkiye bundan çok uzun zamandır istifade ediyor zaten. Ama Türkiye şu anda 2015, 2016, 2017, en geç 2018 sürecinde sağlık alanında 90.000 yatak yeniden sıfırdan yapacak. Dolayısıyla buradaki tıbbi teknolojinin dinamiklerinin Almanya'nın güçlü firmaları tarafından Türkiye'de üretilmesi ve bu teknolojinin Türkiye'den bölgeye de yansıtılacak şekilde geliştirilmesini üçüncü bir yol haritası olarak belirledik. Ümit ediyorum bugün güzel bir başlangıcın alt yapı imzasını yapmış oluruz" dedi.

        İmza töreninden sonra iki Bakan da birbirlerini tekrar tebrik etti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ