Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Sigara içmek, beynin inme geçirmesini kolaylaştırıyor

        Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamada, sigara içmenin insan beynine olan en önemli zararının inme geçirmeyi kolaylaştırması olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, İsveç'te yapılan bir araştırmada da inme geçiren 10 binin üzerinde hastanın yüzde 39'unun sigara içtiğinin ortaya çıktığı belirtildi.

        Türk Toraks Derneği'nce yapılan açıklamada, sigara içmenin insan beynine olan en önemli zararının inme geçirmeyi kolaylaştırdığını bildirdi. Hipertansiyonun varlığının da insanda inme için risk oluşturduğunu ancak, İsveç'te yapılan bir araştırmada hipertansiyonları olmadığı halde inme geçiren on binin üzerinde hastanın yüzde 39'unun sigara içtiğinin saptandığı kaydedildi.

        Açıklamada, hem aktif, hem de pasif sigara içen kişilerde tüm baş ağrılarının daha çok görüldüğü, bunamaya yol açan Alzheimer hastalığının sigara içenlerde daha fazla görülmekte ve sigara içmeyenlere oranla daha hızlı seyrettiği ifade edildi. Açıklamada, sigara içmenin Epilepsi hastalarında nöbet geçirme riskini 2,5 kat arttırdığı, geçirilen bu artmış sıklıktaki epileptik nöbetlerin de hastanın beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği ve hayatını tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada, sigara içmenin kasları kontrol eden sinir hücrelerinin erimesiyle seyreden, ilerleyici sakatlık ve ölüme yol açan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığının da gelişiminde önemli rol oynadığı kaydedildi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ