Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları İki çocuk ilacı için kritik uyarı!

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Amerikan Pediyatri Akademisi, yayınladıkları son makalede çocuklara sıklıkla verilen bazı ilaçlar hakkında uyarıda bulundu.

        Yayınlanan makalede ebeveynlerin, çocukların ateşi çıktığı anda ilaca sarılmasının yanlış olduğunu, ateş düşürücülerin 'ihtiyaç halinde' kullanılmasının düşünülebileceğini belirtti. 'Ateş korkusu' olarak adlandırılan panik sebebiyle çocukların hayatlarının riske atılabiliyor olacağının altı çizildi.

        Ateş durumunun, vücudun bir savunma mekanizması olduğunu söyleyen doktorlar, metabolizmanın enfeksiyonlarla savaşmasının bir göstergesi olduğunu ve bunun çok doğal olduğunu belirtiyor.

        Ancak bazı hekimlerin aileleri ilaç kullanmaya teşvik etmesi ve ilaçların reçetesiz satılıyor olması, telaşlı ailelerin yanlış tercih yapmalarına neden olabildiği söyleniyor.

        Türkiye'de de sıklıkla kullanılan ibuprofen ve parasetamol içerikli ilaçların, düşük ateş durumlarında kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtilen makalede 'Nurofen' ve 'Calpol' gibi ilaçların isimleri geçiyor.

        Bu ilaçların kullanılması gerektiği durumlarda da yanlışlıkların yapıldığını söyleyen doktorlar, çocuklara sürekli olarak verilmesi halinde ciddi yan etkilere sebep olabileceğinin altını çiziyor. Bu yan etkilerin başında parasetamolün astım hastalığına, ibuprofen'in ise mide ülseri/kanaması ve böbrek problemlerine sebep olabileceği sıralanıyor.

        İngiltere'de yayınlanan Mirror gazetesinin haberine göre ilaçların dozlarına çok dikkat edilmesi gerektiği, doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiği, özellikle de ateşin düşük olduğu durumlarda tercih edilmesinin yanlış olduğu vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ