Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık '112 Acil Servis'e görüntülü sağlık desteği geldi

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Bir baba, 20-25 metrelik kayalıktan düşen oğluna yardım istemek için "112 Acil Servis’’i aradı. Ancak baba sağır ve dilsizdi, iletişim kuramadı. Bu olay sonrası Sağlık Bakanlığı, işitme ve konuşma yetisi olmayanların acil durumlarda yardım isteyebilmesi için 112’ye görüntülü sağlık desteği hizmeti getirdi.

        Yaşadığımız çevrede pek çok şey engelli olmayan insanlar için tasarlanıyor. Ancak hayata bir de engellilerin gözüyle baktığımızda temel ihtiyaçların bile karşılanamayacağını görüyoruz. İşte bu yaşananlara bir örnek, sağır ve dilsiz engelli bir babanın başına geldi. Kısa bir süre önce çocuğu 20-25 metre yükseklikteki bir kayalıktan düştü. İşitme ve konuşma engelli baba, 112 Acil Servis’i aradı. Çağrıyı yanıtlayan personel, baba ile iletişim kuramadı. Babanın konumu belirlendi ve bölgeye ambulans yönlendirildi. Ambulans çocuğun kayalıklardan düştüğünü tespit etti. Ekipler iple kayalıklara indi ve hafif sıyrıklarla kazayı atlatan çocuğu kurtardı.

        Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yard. Doç. Dr. Ömer Tontuş, babanın bu dramını şöyle aktardı: “Bir süre önce 112 Acil’e bir çağrı geldi. Çağrının ardından ses gelmiyordu. Sadece anlamsız sesler çıkıyor ve hiçbir şey anlaşılmıyordu. Yaklaşık 1.5 dakika anlaşmaya çalıştık ama olmadı. Daha sonra gördük ki işitme ve konuşma engelli bir vatandaşımız aramış. Çocuğu 20-25 metre kayalıklardan düşmüş. Bu durum bizi çok etkiledi ve böyle bir sistemin gerekliliğini ortaya koydu. Bu gerçekten yaşanmış bir olaydır.”

        7 KİŞİLİK EKİP KURULDU

        Babanın bu çaresizliği Sağlık Bakanlığı’na ilham kaynağı oldu. İşaret dili bilen 7 kişilik Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) kuruldu. Akıllı telefonlara da uyumlu olan ve Apple Store ya da Google Play’den bedelsiz olarak indirilen bir program yardımıyla engelliler 112 Acil Servis’i arayacak ve çağrı merkezindeki görevli ile görüntülü, işaret diliyle ya da kısa mesaj (SMS) yoluyla iletişim kurabilecek.

        Çağrının geldiği noktadan konum da alınabilecek. Bu yıl içinde 112 Acil Servis hizmetleriyle birlikte travma, yaralanma, gebelik, zehirlenme ve sigara bırakma danışmanlığı hizmetleri de engellilere görüntülü olarak verilecek. Hastanelerde, kameralı özel muayene odaları da kuracaklarını belirten Tontuş, şu bilgileri verdi: “Sistemi farklı lokasyonlarda kullanabileceğiz. Her hastanede özel muayene odaları kuruyoruz. Burada özel muayene odasına giren engelli hasta derdini merkezdeki işaret dili bilen sağlık personeline anlatacak. Merkezdeki personel doktorla iletişime geçerek hastanın bilgilerini paylaşacak. Biz görüntülü olarak hastanın derdini doktora anlatacağız.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ