Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Estetik cerrahide uç nokta!
        1

        İrlanda'danın Maghera şehrinde yaşayan Tessa Evans'ı özel kılan, burunsuz olarak dünyaya gelmesi.

        2

        Arhinia olarak adlandırılan bu ender durumla ilgili tıp tarihinde kayıtlı yalnızca 47 vaka var.

        3

        Tessa öksürebilme hapşırabilme ve nezle olabilmesine rağmen, burnu olmadığı için sinüslerinden ve koku alma duygusundan yoksun.

        4

        Ancak şimdi, zamanla yüzündeki eksik bölümü tamamlamaya yardımcı olacak bir kalıbın yüzüne eklenmesi için öncü bir operasyon geçirdi.

        5

        Tessa büyüdükçe, yerleştirilen implantın değiştirilmesi için daha fazla operasyon geçirecek. Ergenlik çağına geldiğinde ise nihai protez yerletirilecek ve vücudunun bir parçası gibi görünmesi için dövmeyle gölgeler yapılacak.

        6

        Normal prosedür gereği yeni bir burun için gerçekleştirilen protez yerleştirme işleminde, hastanın ergenlik yaşına gelmesi beklenip yüzün gelişiminin durması bekleniyor. Ancak Tessa'nın ailesi zor bir karar vererek, bu prosedürün o henüz bebekken yapılmasını istedi.

        7

        Protez yapılma işleminde ilk önce, Londra’da Great Ormond Street Hastanesi’nden bi plasitk cerrah Tessa'nın kafatası modelini yapmak için 3D printer kullandı. Sonra, derisinin altına yerleştirilecek kalıbı oyun hamuruna benzer bir madde ile tasarladı.

        8

        Özel yapılan implant daha sonra medikal sınıf bir malzemeden üretilip oprasyon için hazır hale geldi. Saç çizgisinin arkasından açılan bir kesi yoluyla yerleştirildiiği için yüzünden hiç yara izi oluşmadı.

        9

        Tessa, burnunun vücudunun geri kalanıyla aynı oranda gelişmesi için birkaç yıl arayla tekrar operasyon geçirecek. Nihai protez ise ergenlik yıllarında takılacak.

        10

        3 çocuğu olan anne Grainne, “Bu hepimiz için son derece zor bir karardı. Normalde ergenlik yaşlarına kadar beklememiz tavsiye edildi, ancak şimdi yapıldığı için Tesa’nın burnu onunla beraber büyüyecek ve ileride daha fazla operasyon geçirmekten kurtaracak."

        11

        Tessa'nın oprasyonu diğer vakalara da öncülük etti. Anne Grainne Evans, İngiltere'de gelecek aylarda başka küçük bir kıza da aynı prosedür uygulanacağını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ