Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk İleri yaş hamileliği hakkında merak edilenler
        1

        Anne adayının ilk veya sonraki hamilelikleri olması durumu değiştirmemekte, tıp alanında 35 yaş ve üzerinde gerçekleşen her hamilelik olarak adlandırılmaktadır. Taşınan riskler açısından 35 yaş bir dönüm noktası olmamakla birlikte yaş sınırı oluşturma gereğiyle belirlenmiş bir sınırdır.


        2

        Hamilelik için ideal yaş

        18 yaşın altında gerçekleşen doğumlarda düşük ihtimali ve bebeğin düşük kiloyla doğma ihtimali yüksek olduğundan sağlıklı bir dönem değildir.

        3

        53 yaşın üzerinde artan sağlık sorunlarıyla birlikte hamilelik çok daha zorlu bir sürece dönüşmekte, hem anne hem bebek için riskler artmaktadır. Her iki doğum arasında en az iki sene bulunması da annenin kendini toparlayarak yeni bir hamileliğe hazır olabilmesi için gereklidir.

        4

        İleri yaşın doğurganlı üzerinde etkileri

        20’li yaşlar kadınların en doğurgan kadınların en doğurgan olduğu yaşlardır. 30’lu yaşlarda üreme yeteneği giderek azalır, 35 yaşından sonra azalma belirgin bir hale gelir. 40’lı yaşların ortalarından itibaren ise hamile kalma ihtimali ortadan kalkmaktadır.

        5

        Yaş ilerledikçe doğurganlığın azalma nedeni, ilerleyen yaşla birlikte yumurta sayısının e kalitesinin azalmasıdır. Yumurta kalitesi azaldıkça, hamile kalmak zorlaştığı gibi düşük ihtimali de artış gösterir. Aynı zamanda yumurta kalitesi azaldıkça kromozom sayısında bozukluklar meydana gelir.

        6

        Sağlıklı bir yumurtada 23 kromozom bulunur, spermle döllenmesi, sonucunda 46 kromozoma sahip bir embriyo oluşur. Kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte kromozom sayısı düşük veya yüksek yumurtalar ortaya çıkmaya başlar ve bebekte kromozom bozukluklarına bağlı durumlar meydana gelir.

        7

        Yumurta sayısı da kalitesi kadar önemli rol oynamaktadır. Geçen her yıl kadının sahip olduğu yumurta rezervi azalma gösterir. Yumurta rezervinin azalması hamile kalma ihtimalini de azaltır.

        8

        İleri yaşlarda hamile kalan kadınların kromozom anomalili (genetik yapısı bozuk) bebek doğurma ihtimalleri, genç yaşta hamile kalan kadınlara göre çok daha yüksektir. İleri yaşlarda hamiellik yüksek tansiyon, gebelik şekeri gibi zorlayıcı rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

        9

        İleri yaşlarda hamile kalan anne adaylarının erken doğum ve düşük yapma ihtimalleri de genç yaştakilere göre çok daha fazla olmaktadır. Anne adayının yaşının ilerlemesiyle birlikte çoğul gebelik yapma ihtimali artış gösterir.

        10

        İleri yaşta anne olmak bebek için de çeşitli riskler doğurur. Kromozom anomalili doğma olasılığının yüksek olması bu risklerin başında gelir. Annenin ilerleyen yaşı nedeniyle ortaya çıkan yüksek tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklar nedeniyle erken doğum yapılması bebeğin erken doğumdan kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olur.

        11

        Doğum sırasında karşılaşılabilecek sorunlar

        İlk hamileliğini ileri yaşlarda yapan anne adaylarının doğum aşamaları genç anne adaylarına göre çok daha uzun sürmektedir. İlerleyen yaşla birlikte iri bebek sıklığı ve doğumda omuz takılma riski artış göstermektedir.


        12

        Doğuma bağlı komplikasyonların görülme ihtimali çok daha fazla olmaktadır. İleri yaşta hamile kalmayı planlayan anne adaylarının yüksek tansiyon ve şeker hastlaığı gibi problemleri kontrol altına almaları gerekir.

        13

        İleri yaşlarda doğum yolu esnekliği azaldığından, yırtılma, kanama gibi problemlerin görülme ihtimali çok daha yüksek olmaktadır. Doğum sonrası toparlanma süreci genç annelere göre çok daha uzun sürmektedir.

        14

        İleri yaş hamileliğinin olumlu yönleri

        İleri yaşlarda gerçekleşen hamilelikler genellikle bilinçli olarak gerçekleştiğinden anne baba bebek bakımına daha hazır durumdadır. Bebek oturmuş bir düzene doğduğundan aile bebeğe daha fazla zaman ayırabilir

        15

        Günümüzde ileri yaş hamileliğin geçmiş yıllara oranla daha fazla görülmesinin sebepleri nelerdir?

        Kadınların çalışma hayatına atılmaları, ileri yaş hamiliklerinin önünü açan bir etken olarak karışımıza çıkıyor.

        16

        İki tarafın da çalışması, ekonomik olarak daha raht olabilme isteği hamileliğin bilinçli olarak ertelenmesine neden oluyor. Eşlerin birbirlerini daha iyi tanımak istemeleri ve baş başa geçirecekleri süreyi uzatma arzuları da geç yaşta hamileliklerin artma nedenlerinden bir tanesidir.

        17

        Bunun yanı sıra gelişen teknolojiyle birlikte kısırlıklara çare bulunabilmesi ve tüp bebek yöntemlerinin başarı oranlarının artmış olması, kişilerin aceleci davranmalarının önüne geçmektedir.

        18

        İleri yaşlarda olan ve hamilelik planlayan kişiler öneriler

        İleri yaşta hamile kalmayı planlayan anne adaylarının yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi problemleri kontrol altına almaları gerekir.

        19

        Kilolu kişilerin gebelikte sorun yaşama ihtimalleri daha fazla olduğundan fazla kilolarından uzman yardımıyla kurtulduktan sonra hamilelik planlarını hayata geçirmeleri gerekmektedir.

        20

        İleri yaş hamileliklerinde çoğul gebelik oranındaki artışın sebepleri

        Yaş ilerledikçe kadınların hamile kalmaları zorlaşmakta ve çeşitli tedavi yollarına başvurmaları gerekmektedir.

        21

        Hamile kalamamama nedeniyle uygulanan tedavilerde kullanılan yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar genellikle birden fazla yumurta hücresi oluşmasına neden olmakta ve çoğul gebelikler artmaktadır.