Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Obezite kalbin katili mi dostu mu?

        Ceylan SEVER / GAZETE HABERTÜRK

        İngiliz bilim insanlarının, günümüzde birçok hastalıktan sorumlu tutulan obezitenin aslında bir yandan da kişiyi kalp hastalıklarından ve kalp krizinden koruduğuna dair tezleri, tartışma yarattı. "Obezite kalp hastalıklarından ve kalp krizinden koruyor mu?" sorusuna yanıt arayan İngiliz uzmanlar, yaptıkları araştırmada kalp ameliyatı geçiren hastalardan alınan dokuları inceledi ve hasar görmüş kan damarlarının çevresindeki yağların kalp hastalığıyla mücadele eden kimyasallar salgıladığını tespit etti.

        Buna göre, kalp çevresindeki fazla yağların salgıladığı antioksidan özelliğindeki bu kimyasallar kalp çevresinde iltihabı azaltıyor ve kalp krizi sonrası hayatta kalma şansını artırıyor. Kalp hastalıklarına neden olduğu düşünülen yağın, aslında "vücutta belli bir seviyenin üstünde olması halinde koruyucu etki yaptığını" belirten Ingiliz bilim adamları, "Obezler daha çok kalp krizi riskiyle karşı karşıya ama aynı zamanda kalp krizi anında da yaşama şansları daha fazla" diyor. Peki, hangisine inanacağız? Obezite ve fazla yağlar kalbin katili mi, dostu mu?

        ‘Beldeki yağlanma az riskli’

        Kalp Cerrahı Prof. Dr. Barbaros KINOĞLU:

        Benbu teze katılıyorum. Homojen (yağın vücutta bel gibi belirli bir bölgeye biriktiği) şişmanların, sadece bel çevresindeki yağlanmadan ötürü daha az risk taşıdığını biliyorum. Fakat yine de bu konuda detaylı araştırmalar yapılmadan çok net konuşmak doğru değil.

        Kardiyolog Prof. Dr. Ömer KOZAN:

        ‘Kilolu hastaların vücut direnci daha fazla’

        Söz konusu tez aslında çok yeni sayılmaz. Erkeklerde ve kadınlarda anormal kilo vermeyle orantılı olarak yaşam süresinin kısaldığı gözleniyor. By-pass sonrası yoğun bakım izlenimlerimden hareketle şunu söyleyebilirim ki, ameliyatın ardından kilolu hastaların ölüm riski zayıf olan hastalara nazaran daha az. Muhtemelen bu, kilolu hastaların vücut direncinin zayıflara göre daha güçlü olmasıyla bağlantılı. Ama bu asla “Kilo almak sağlıklıdır” demek değil. İnsanlara sadece, bir deri-bir kemik kalmaya çok meraklı olmamalarını öneririz. İdeal kilolarında olmaları gerekir. Ideal kilonun üzerinde şeker riskiniz arttığı gibi damar sertliği de hızlanıyor.

        ‘Obezite çağımızın vebasıdır’

        Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ:

        Bu çalışmaya göre, vücuttaki yağın koroner damar etrafında salgıladığı bazı antioksidanlar damarın tıkanmasını önlüyor. Ancak araştırmada bu maddelerin kimyasal özelliğine dair hiçbir bilgi yok. Obezite çağımızın vebasıdır ve damar sertliği, kanser, diyabet ve her türlü ortopedik sorunun baş nedenidir. Obeziteyi hoş gösterecek her türlü iddianın karşısındayım.

        Uzman Dr. Ahmet SAĞBAŞ:

        Obezler daha çok kalp krizi geçiriyor. Dolayısıyla obezlerin kalp krizinden ölme riski de daha fazla. Obezler kalp sağlığı için egzersiz yapmalı ve kilo vermeli, çünkü şeker hastalığı obezlerde daha çok görülür ve şeker hastalarında da kalp krizinden ölümlere daha sık rastlanır. ‘Kiloluların kalpten ölme riski fazla’

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ