Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Mide asidi ilaçları kalp krizi riskini artırabilir

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        ABD'deki Stanford Üniversitesi araştırmacıları, mide asidine karşı proton pompa inhibitörü olarak adlandırılan ilaç grubunun kalp krizi riskini artırabileceğini bildirdi.

        Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada yaklaşık 3 milyon kişinin elektronik kayıtları incelendi. Buna göre, mide asidini bastırmak için ilaç kullananların kalp krizi olarak bilinen miyokard enfarktüsü geçirme olasılığının yüzde 16 daha fazla olduğu saptandı.

        Araştırmaya göre dünyada her yıl 113 milyon insan mide asidi problemi için bu ilaçları kullanıyor ve bunların birçoğu reçetesiz olarak satılıyor. Araştırmayı katılan uzmanlar, hastaların riskler konusunda uyarılması gerektiği ve bu ilaçları uzman bilgisinin dışında 2 haftadan uzun süre kullananların doktorunu durumdan haberdar etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.

        Stanford Üniversitesi Kardiyovasküler Tıp ve Damar Cerrahisi uzmanlarından Dr. Nicholas J. Leeper'a göre, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) bu bulguların farkında olması gerektiğini, bu ilaçların kalp krizine neden olup olmadığının ancak prospektif klinik çalışmalar sonucunda kabul edilebileceğini belirtti.

        Birkaç ay önce evinde ölü bulunan Diyetisyen Yelda Kahvecioğlu'nun ölümünde, mide ilaçlarının kalp krizini tetiklemiş olabileceğinden şüphelenilmişti.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Milyonlarca kişi tarafından kullanılan mide asidi giderici ilaçların böyle bir etkiye yol açıp açmayacağıyla ilgili görüş aldığımız Doç. Dr. Ahmet Karabulut, Haberturk.com Sağlık Servisi'ne açıklama yaptı.

        İlaçların böyle bir etkiye neden olduğunu söylemek için daha geniş araştırmalar yapılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Karabulut, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmanın önemini vurguladı:

        “İlaç kullanan herkesin ortak korkusu yan etki potansiyelidir. Çoğu ilaçta bu yan etkiler ciddi boyutta olmasa da zaman zaman hayatı tehdit edecek düzeyde yan etkiler gözlenebilmektedir. Son dönemde ekmek kadar çok tükettiğimiz mide ilaçlarıyla kalp krizi gelişimi arasında bağlantı olup olmadığı merak edilen bir konudur. Mide ilaçlarının alerjik bir yol üzerinden kalp krizini tetikleyebileceği nadir olgularla rapor edilmiştir. Ancak düzenli mide ilacı tüketimi ile kalp krizi gelişimi arasında ilişki olabileceği kesin olarak kanıtlanamamıştır. Son dönemde yapılan Stanford kaynaklı bir araştırma özellikle proton pompa inhibitörü denilen mide ilaçlarının kalp krizi riskinde göreceli artış yapabileceğini kaydetti. Bu ilaçlardan bazılarının özellikle kalp hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlarla etkileştiği ve bu ilaçların etkisini azaltabileceği zaten biliniyordu. Ancak bu araştırmada ilaç etkileşiminden ziyade, ilaçların doğrudan zararlı etkileri araştırılmış. Mekanizma tam açık olmasa da, bu ilaçların damar yapısını koruyan nitrit oksit yapımında azalma yaptığı ve dolaylı yoldan damar sağlığına zarar verebileceği belirtildi. Konunun netlik kazanması için daha geniş araştırmaların yapılması gerektiği kesin olmakla birlikte, gereksiz ilaç kullanımından da kaçınmak şart.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ