Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeni tür alerjiler geldi!

        Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof.Dr. Nesil Keleş ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, alerjilerin belirlenmesinde kullanılan Prick ve Patch testleri ile ilgili bilgi verdi. Son zamanlarda en sık rastlanan solunum yolu alerjenlerinin ev tozu akarları olduğunu belirten Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, özellikle yerleri halılarla kaplı kapalı ortamlarda, ofis ortamlarında bu alerjenin görülme sıklığının arttığını kaydetti. Keleş, klimalı ortamlarda, ofis ortamlarında bulunan bazı tahriş edici kimyasal maddelerin de alerjen olmasa bile burun hastalıklarına neden olabildiğini ifade etti.

        Vücudun reaksiyon gösterdiği maddenin belirlenmesi için hastalara Prick testi uygulandığını aktaran Dr. Keleş bu testle ilgili şu bilgiyi verdi: "Testte reaksiyon alanı ne kadar genişse test edilen maddeye olan alerji gerçekte o denli yüksektir. Testleri, yakınmaları olan herkes yaptırabilir. Ancak bazı hasta gruplarında bir takım önlemler alınması ya da bazı şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin deri testlerini antialerjik ilaç kullananlar, dermografizm benzeri deri hastalıkları olanlar, çok küçük çocuklar, ya da alerji yakınmalarının çok yoğun olduğu dönemlerde yapılmaması ya da önlemler alınarak yapılması önemlidir. Bu nedenle alerji testlerinin uzman kişilerin denetiminde yapılması ve değerlendirilmesi gereklidir."

        Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın ise testin nasıl yapıldığını şöyle açıkladı: "Patch testi kapsamında kullanılan 'True Test Sistemi', alerjenlerin emdirilmiş bir şekilde hazır bulunduğu ve ayrı ayrı bölümlerde 29 alerjeni içeren yapışkan bantlardan oluşur. Bu hazır bantlar hastanın sırt bölgesi alkolle temizlendikten sonra yapıştırılır. Hastadan 3 gün banyo yapmaması istenir. 72 saat sonra bantlar çıkarılır ve yarım saat sonra uygulama alanlarındaki farklı cilt reaksiyonlarına bakılarak test sonucu değerlendirilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ