Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu ameliyat Türkiye'de ilk kez yapıldı

        Şanlıurfa'da nefes darlığı ve bayılma şikayetiyle hastaneye yatırılan 76 yaşındaki bir hasta, aynı ameliyat sırasında kanserli akciğerinin sağ tarafı alınıp, kalp kapakçıklarının değiştirilmesinin ardından yeniden sağlığına kavuştu.

        Aynı anda hem akciğerin bir bölümünün alındığı, hem de kalp kapakçıklarının değiştirildiği bu ameliyatın, dünyada daha önce belli merkezlerde birkaç kez yapıldığı, Türkiye'de ise ilk kez yapıldığı bildirildi.

        Alınan bilgiye göre, Adıyaman'ın Karatepe köyünde çiftçilik yapan ve bir süredir nefes alma güçlüğü yaşayan Ali Dağ (76), geçen hafta durumunun ağırlaşması üzerine yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı.

        Yapılan müdahalenin ardından Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi kardiyoloji servisine getirilen hastanın, yapılan tetkiklerinde aort kapaklarında kritik daralma ve sağ akciğerinde tümör tespit edildi.

        Dağ'ın durumunun ciddiyeti göz önününde bulundurularak, acilen ameliyat edilmesi gerektiğine karar veren doktorlar, aileyle yaptıkları görüşmede durumun hassasiyetini ve ameliyatın risklerini anlatarak, izin istedi.

        Ailenin onayını alan ekip, kalbin ameliyat edilmesi durumunda akciğerdeki kanserli bölgenin genişleyebileceği kanaatine vardı.

        Hastanın ancak iki ameliyatın birlikte yapılması durumunda sağlığına kavuşabileceğini öngören ekip, iki ameliyatı aynı anda yapmaya karar verdi. HRÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Göz ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalından Doç. Dr. İbrahim Can Kürkçüoğlu başkanlığındaki 5 kişilik ekip, yaklaşık 7 saat süren ameliyat sonunda ilk önce sağ akciğerini tamamen aldıkları hastanın aort kapakçıklarını değiştirdi.

        Ameliyat sırasında 22 ünite kan verilen hasta, 36 saat yoğun bakım servisinde müşahede altında tutulduktan sonra servise alındı.

        -''NE KADAR İYİ SEVİYEDE OLDUĞUMUZ ORTAYA ÇIKTI''-

        HRÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Göz, kardiyoloji servisinden sevk edilen hastayı ilk muayene ettiklerinde kalbinden çıkan büyük damarında ''çok kritik daralma'' olduğunu belirlediklerini, ardından yapılan tetkiklerde sağ akciğerinde de kanser bulunduğunu fark ettiklerini aktaran Göz, hastanın yaşı ve durumu itibariyle iki ayrı ameliyatı kaldıramayacağını düşündüklerini belirtti.

        Yalnızca kalp ameliyatı olması durumunda kanserin kısa sürede diğer organlara yayılarak, ikinci ameliyat şansını kaybedebileceğini göz önünde bulundurarak, aynı seansta iki ameliyatı yapma karar aldıklarına değinen Mustafa Göz, şunları kaydetti:

        ''7 saat süren operasyondu. Türkiye'de ilk kez yapıldı, göğüs kemiği açılarak yapılan bir operasyon sonunda aynı anda kalp kapakçıkları değiştirildi, kanserli sağ akciğer alındı. Yayınlanmış bilimsel veriler incelendiğinde bu ameliyat dünyada daha önce 5 veya 7 kez yapılmış, Türkiye'de ise ilk kez yapıldı. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye'deki kalp ve göğüs cerrahisi bakımından ne kadar iyi seviyede olduğumuz ve belli başlı merkezlerle aynı teknikleri kullandığımız ortaya çıkmaktadır.''

        Ameliyatın ardından kendini iyi hissettiğini ifade eden Ali Dağ ise ''çok iyiyim. Beni ameliyat eden doktorlara çok teşekkür ederim'' dedi.

        Dağ'ın oğlu Abuzer Dağ da babasının sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gitmesi üzerine, son çare olarak Harran Üniversitesine getirdiklerini belirterek, ''doğrusu bu kadar kısa sürede iyi olacağını düşünmüyorduk. Çok başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi'' şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ