Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyet Zayıflamak için önce metabolizmanızı hızlandırmalısınız
        1

        Zayıflamak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra hızlı bir metabolizma da gereklidir. Diyetisyen Sevil Aslan, metabolizmayı hızlandırmanın 10 yolunu sıraladı.

        2

        1. Uyanınca bir bardak su için: Su vücudumuza 'günaydın' demenin ilk yoludur. Bu sebeple her sabah mutlaka aç karnına 1 bardak su içilmelidir. Birçok kişi sabah aç karnına içilen sıcak suyun metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırdığını düşünür.

        3

        Ancak bilinenin aksine sıcak su içmek yağları eritmez. Tam tersine soğuk su içmek yağ yakımına yardımcı olur. Vücut dışarıdan aldığı besin öğelerini kendi ısısına getirmeye çalışacağından ekstra bir enerji harcar.

        4

        2. Kahvaltıyı atlamayın: Gece boyunca bir şey yenmediği için oldukça uzun süren bu açlık nedeniyle metabolizma vücudu korumak adına yavaşlar. Eğer sabahları kahvaltı etmeden güne başlanırsa geçen her süre metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden olur.

        5

        Besinler, özellikle de karmaşık karbonhidratlar (tahıllı ekmek ve meyve gibi besinler) metabolizmanın tekrar harekete geçmesini sağlar.

        6

        Bu sebeple her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Süt ve süt ürünleri (yağ oranı düşük), yumurta ve tam tahıllı ekmek sabah kahvaltısında tüketilebilir.

        7

        3. Ara öğünlerini de beslenme programınıza dahil edin: Meyve, sebze ve tahıl gibi karmaşık karbonhidrat grubunda yer alan besinler, metabolizmayı hızlandırır. Unutulmamalıdır ki ne kadar aç kalınırsa, yenilen besinler ve miktarları da o denli artar.

        8

        Bu sebeple bu yiyecek gruplarından hazırlanacak bir menüyle hafif bir ara öğün tüketilebilir. Ara öğün yenildiğinde fazla acıkılmayacağı için ana öğünler de küçülmüş olur.

        9

        Ancak öğünlerde tüketilecek atıştırmalıkların düşük kalorili besinlerden seçilmesine özen gösterilmelidir.

        10

        4. Geç saatte yemeyin: Yapılan araştırmalar kuvvetli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek kilo verilebileceğini gösteriyor.

        11

        Bu nedenle akşam yemeği olabildiğince erken bir saatte ve mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yenilmiş olmalıdır.

        12

        5. Gerektiği kadar kalori alın: Alınan kalori miktarı, vücudun ihtiyacını karşılayamayacak kadar düşük olduğunda metabolizma yavaşlar. Yani çok düşük kalorili diyetlerin uzun süre uygulanmaması gerekir.

        13

        6. Harekete geçin: Kas kitlesi direk olarak kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer kas oranı normale göre yüksek ise metabolizma hızı yüksek demektir. Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile kalori yakımı fazlasıyla arttırılabilir.

        14

        Egzersizin düzenli yapılması metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması anlamına gelir. Uzun süreli ve orta tempo ile yapılan egzersizler hızlı tempo ile daha kısa süre yapılan egzersizlere göre daha verimli sonuçlar sağlar.

        15

        7. Kaslarınızı kuvvetlendirin: Haftada 2-3 gün ağırlık çalışması yaparak, kaslarınızı çalıştırın. Aerobik egzersizler yağ yakar. Ağırlık çalışması ise vücudu sıkılaştırır, şekillenme sağlar ve metabolizma hızını artırır. Ancak bu tarz egzersizlerin bir uzman gözetiminde yapılması gerekir.

        16

        8. Baharatları sofranızdan eksik etmeyin: Baharatlı gıdalar metabolizmanızın hızlanmasını sağlar. Özellikle kırmızıbiber iyi bir metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir.

        17

        Yapılan araştırmalarda kırmızıbiberin içerisinde bulunan kapsaisin adlı etken maddenin metabolizmayı hızlandırdığı tespit edilmiştir.

        18

        Yine aynı şekilde hardal ve karabiber de iyi birer metabolizma hızlandırıcıdır. Baharatların metabolizma hızlandırıcı etkisi anlıktır. Bu etkiden faydalanabilmek için midesi problemli olmayan kişilerin her gün bir miktar baharat tüketmeleri önerilir.

        19

        Proteinle beslenin: Proteinli besinlerin termojenik etkileri karbonhidrat ve yağlara göre daha yüksektir. Sindirilirken de vücut daha fazla kalori harcar. Bu durum da metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

        20

        Protein içeriği en yüksek olan yiyecekler; yağsız sığır eti, hindi, balık, tavuk, fındık, yumurta, süt ve süt ürünleridir.

        21

        10. Kahve içerek metabolizmanızı hızlandırın: Kahve hem metabolizma hızlandırıcı hem de konsantrasyonu arttırıcı özelliğe sahiptir. Ancak kahvenin metabolizma hızlandırıcı etkisi de baharatlar gibi anlıktır.