Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık EN sevdiğim yazı bayram yazıları... Ben içinde bilgi de, duygu da, heyecan da olan yazıları daha çok seviyorum

        Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        EN sevdiğim yazı bayram yazıları... Ben içinde bilgi de, duygu da, heyecan da olan yazıları daha çok seviyorum. Bilgilerimi ve hissettiklerimi paylaşmak büyük zevk benim için. Bugün Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Çocuklarınız varsa heyecanla aileden, komşulardan gelecek olan harçlıkları, hediyeleri ve şekerleri bekliyorlar.

        Bazen mesleğimin adının geçmeyeceği günler olabiliyor. Düşünsenize, sabah kapı çalıyor çocuklar bayramlaşmaya gelmiş... Çıkarıp elma veriyorum “Şeker meker yok size!” diyerek. Olur mu? Gülmeyin. Bazılarına göre olmalı! Rahat bırakın çocukları! Yemeyen yemesin, sevmeyen sevmesin tabii ama Şeker Bayramı dediğimiz bu 3 günde çocuklar biraz bayram etsin.

        Size 2 sır vereyim. İlki eğer çocuğunuz şeker ve şekerli yiyeceklerle tanışmadıysa komşuların verdiği şekerlerle çok ilgilenmeyecektir. Her çocuk sevecek diye bir şart yok. İkinci sır çocuk şekeri çok seviyorsa ve annesi asla ve asla yedirmiyorsa; o çocuk gizlice deneyecek, yiyecek ve yemeye devam edecektir, benden söylemesi! Hangisi daha sağlıklı?

        Kaçacaksa zeytinyağı kaçsın!

        Gelelim bayram gününe... Ben o sabah Kuşadası’nda, balkonda kendimi Ege kahvaltısına bırakmak istiyorum. Yani bol zeytinyağı içinde yüzmek benim için denizde yüzmekten daha çekici. Ben neler söylüyorum böyle! Hayır şaşırmadım. Sadece Ege’yi özledim. Zaten oğlum Sanat 5 yaşında; bisiklet, plaj ve gezilecek yerler bizi bekliyor. Her türlü harcarım ben o yağları. Çocuğu olanlar anladılar ne demek istediğimi. Siz de kaçamaklarınızı fotoğraflayıp paylaşacaksanız #güneşlekaçamakdiyeti hashtag’iyle paylaşın, benden yorum alın.

        BAYRAM SOFRASINDA UNUTULMAYACAK BESİNLER

        YUMURTA: Kahvaltıdaki kurtarıcımız. Tok kalmak ve arada gelecek her tatlıya “Evet” dememek için sabah yumurtalı, bol biberli, domatesli sağlam bir kahvaltı yapın. ARADA SU IÇMEYI UNUTMAYIN: Zaten karbonhidrat tüketiminiz artacağı ve hava sıcak olduğu için daha çok su içmeye müsait olacaksınız.

        ÖĞLE YEMEĞINI ATLAMAYIN: Gelen giden çok olunca öğle yemeği unutuluyor. En hızlı seçenek kepekli tost ve ayran. Bol peynirli bir dilim börek ve ayran da bayrama özel öğle yemeği olabilir.

        AYRAN-YOĞURT: Sıcak, yaz ve tokluk hissi deyince benim aklıma 1 bardak ayran ve 1 bardak sütlü kahve geliyor. Soğuk yapılmış... Bence en güzel ara öğün. Tatil yerlerinde de bulmak çok kolay!

        MADENSUYU: Çok baklava yiyince içiniz yanacak, madensuyu sizi biraz rahatlatır. Kalorileri silmez, aman ha yanlış anlaşılmasın! Siz yine de çok kaçırmayın ama yaz günleri ve bayram gibi yoğun günler için günde 1-2 adet sodyumu yüksek olmayan madensuyu için.

        LIGHT IÇECEKLER: Evinize gelen gidene mutlaka soğuk bir şeyler de ikram edeceksiniz. Light olan seçenekleri de göz önünde bulundurun. O kadar şekerin üzerine bir de şekerli içecekler tüketerek kendimizi zorlamaya gerek yok. Eğer yapabiliyorsanız evde limonata yapın. Doğal tatlandırıcı stevia ile deneyebilirsiniz.

        DUYGULARINIZI DOYURUN KİLO ALMAYIN

        DUYGUSAL problemleri olanlarda kilo problemi çok daha sık görülüyor. Özellikle aile bağlarının azaldığı, eş, anne ve babayla yaşanan sorunların arttığı, komşuluk ilişkilerinin bile zayıfladığı bu dönemlerde duygusal açlık da artıyor. Eşiyle, komşusuyla dertleşemeyen yalnız bireyler akşamları özgürce alabildikleri abur cuburlarla sakinleşmeye, aç olan duygularını tatmin etmeye çalışıyor.

        Bayram, birkaç adım atmak için bahane olsun. Birbirinizi bulun, görün, sevin ve sarılın. Dokunmak, paylaşmak ve beraber zaman geçirmek size çok iyi gelecek, duygusal boşluklarınızı dolduracaktır. Tanımadığınız biriyle sohbet etmek bile bazen sizi mutlu edebilir. Bayramda özellikle anneanne ve babaannenize gidin. Sarılın, çok sarılın… Tanıdığınız kim varsa arayıp sorun. Çok da telefona yapışmamak için uzaktakilere mesaj atın ama kalıplaşmış mesajlar olmasın. Samimiyetle hissettiğiniz her şey karşıya yansır. Bu da sizin yaşam tarzınıza ve sağlık durumunuza olumlu yansır. Hepinizin bayramını kutluyorum!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ