Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyet Sütün göbek yağlarını erittiği iddia edildi
        1

        Vücudumuz gün içerisinde protein, yağ ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Tüm unları yeterli dozda içeren en önemli vitamin kaynaklarından biri süttür. Üstelik insan vücudu süt proteinini diğer besinlere göre daha iyi kullanır.

        2

        Sütün yüzde 87’ye yakını ise sudan oluşur. Süt, bilinen faydalarının yanı sıra şimdi bir de yeni yeni keşfedilen faydasıyla, rüştünü bu kez “estetik” açıdan ispatlamaktadır: Bölgesel yağ yakımı!

        3

        Vücutta kilo artışları bazen vücudun tümüne yayılabildiği gibi bazen de bölgesel olarak birikim yapabilir.

        4

        Özellikle aşırı stres, karbonhidrat tüketiminin çok olması, protein ve kalsiyum alımının az veya yetersiz olması ayrıca menopoz gibi durumlar da bölgesel kaynaklı kilo artışlarını beraberinde getirmekte. Süt ise, bölgesel yağ yakımı için gerekli üç dengeyi içeriğinde barındırır:

        5

        • Kan şekeri dengesi

        • Yeterli protein alımı

        • Yeterli kalsiyum alımı

        6

        KİLO VERMEDE 3 DENGEYE DİKKAT!

        Kilo vermede bir denge vardır. Bu denge de karbonhidrat metabolizmasının iyi gitmesi, vücudun yeterli protein alımı ve yeterli kalsiyumun alınması. Bunların hepsine baktığınız zaman, işte bu üç denge sütte mevcuttur.

        7

        Oysa günlük hayatta yanlış besin seçimleri, karbonhidrattan yoğun beslenme veya dışarıda çok fazla yemek tüketmek gibi nedenler kan şekerini aniden düşürüp yükseltebilir.

        8

        Gün içinde yaşanan bu ani dalgalanmalar vücut insülinlerini de etkilediği için belli bir süre sonra kilo artışına, karın ve kollarda yağlanmaya yol açar. Bugüne dek toplumda kilo vermek için sebze tüketmek algısı vardı.

        9

        Hatta tek kuralın bu olduğu düşünülürdü. Oysaki proteinin eksik olduğu beslenme şekilleri hem kilo vermeyi zorlaştırır hem de ilerleyen dönemlerde kas kayıpları, vitamin-mineral kayıpları gibi sorunlara yol açabilir.

        10

        Bu nedenle protein mutlaka günlük beslenmemizde yer tutmalı. Ayrıca kalsiyumun da toplumda çok ihmal edilir, özellikle yağ atımı ve kilo verme açısından kalsiyum alımının son derece önemlidir.

        11

        Kalsiyumun yağ attırıcı bir etkisi vardır. Özellikle bağırsaklardan yağların emilmeden atılmasını sağlar.

        12

        SÜT İÇEREK 1 AYDA KİLO VERMEYE BAŞLAYIN!

        Bir bardak süt mide boşluğunu hissettirmeden kişiyi en az 4 saat boyunca tok tutar. Kişinin metabolik bir rahatsızlığı bulunmaması durumunda, günde 2 bardak süt tüketimi kilo verme ve incelmeye yardımcı olur.

        13

        Peki etkisini ne zaman göstermeye başlar? Metabolizmada sorun yoksa günde iki bardak süt, bir ay boyunca düzenli tüketildiğinde 2-4 kilo yağ kaybı sağlar. Metabolizmada sorun varsa daha az olabilir bu kayıp ama illa ki verdirir.

        14

        Metabolik sendrom kadınlarda özellikle kollarda kalınlaşmaya ve göbek bölgesinde “simit” denilen yağlanmalara neden olur.

        15

        Bunun nedeni de hormonal problemlerle ve genetik yapının yanı sıra, biraz insülin dengesinin bozulmasından yani direkt kan şekerlerinin bozulmasından kaynaklanır.

        16

        Süt tüketimi kan şekerini çok hızlı yükseltmez, çok hızlı da düşürmez. Yani güzel bir denge sağlar. O da yavaş yavaş göbek bölgesini eritmeye başlar.

        17

        TARÇINLA BİRLİKTE TÜKETİN!

        Sütün mucizevi zayıflatıcı etkisine yönelik pek çok araştırma bulunur. Bu araştırmalarda tarçının faydasına da vurgu yapılır. Sütün tarçın veya tarçın kabuğuyla tüketilmesi etkiyi artırır.

        18

        Tarçın kullanımı, özellikle açlık ve tokluk şekerlerini dengeye sokar. 3 gram tarçın, 1 tarçın kabuğuna denk gelir. Günde toplam bir çay kaşığına denk gelecek şekilde tarçınlı süt tüketimi son derece faydalıdır.

        19

        Toplumumuzda laktoz intoleransı olduğu için kişiler “gaz yarattığı” gerekçesiyle sütü hayatlarından tamamen çıkarma yoluna gidiyorlar. Oysa gaz problemi olanlar için laktozsuz sütleri tercih edilmeli.

        20

        Bu arada sütün dolaptan çıkarıldıktan sonra bir süre oda sıcaklığında olması beklenmesi gerekli. Aksi halde gaz problemine yol açabilir.

        21

        Süt tercihinin günlük süt veya yarım yağlı süt şeklinde olması gerekir, içilecek öğünlerin ise, kan şekerlerinin düştüğü ikindi ve gece yatmadan 2 saat öncesi olması gerekir.

        22

        Çünkü gece yatmadan iki saat önce içeceğimiz bir bardak süt, sabaha kadar kan şekerlerimizi dengeye sokar. Sabah uyandığımız zaman aç uyanmayız. Birçok insanda sabah aç uyanma sorunu var.

        23

        Bu da kan şekerlerinin çok düşmesinden kaynaklanır. O yüzden sütün ikindi ve gece öğününde alınması tercih edilir. Süt, hamilelik sonrasında da kadınların fazla kilolarından kurtulmasına yardımcı olur.

        24

        SÜT İÇİMİNE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

        Gaz problemi ve şişkinlik sorunu çok yaşayanlar, reflü sorunu olanlar, laktozu sindiremeyen vücutlar (laktoz intoleransı), taş problemi yaşayanlar, protein alımı kısıtlanmış olanlar. (Acıbadem Hayat)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ