Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yoğun bakım hastaları güvenli ellerde

        Sağlık kuruluşlarının yoğun bakım ünitelerinde görevli personel, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide mücadele veren ve hareket kabiliyetinden yoksun hastaların beslenmelerinden kişisel temizliklerine kadar her türlü ihtiyacını karşılıyor.

        Yoğun bakım ünitesindeki hastaların kişisel bakımını periyodik olarak yapan sağlık çalışanları, tuvalet ihtiyacını yatakta giderenlerin temizliğiyle de ilgileniyor. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Uzman Dr. Halil Erkan Sayan, yaptığı açıklamada, yoğun bakım hastalarının kritik süreçler geçirdiğini söyledi.

        'HASTALARI YENİDEN HAYATA DÖNDÜRMENİN MADDİ HİÇBİR KARŞILIĞI OLAMAZ'

        Onların her türlü ihtiyacının doktor, hemşire ve diğer personel tarafından karşılandığını belirten Sayan, "Buraya gelen hastalar, yüksek riskli ve hayati tehlikesi olduğu için bakım da hem hasta hem de çalışanlar için en zor bölümlerden biridir. Tıbbi tedavisine, makine desteklerine, ilaç tedavilerine, beslenmesine, ağız bakımından saçlarının yıkanmasına, alt temizliğine kadar her türlü bakımı ve bir insanın ihtiyacı olan her şeyi, bir babanın veya annenin çocuğuna verdiği şefkat doğrultusunda gözetmek zorundayız. O yüzden de yoğun bakım ağır işlerden biridir" diye konuştu.

        "Hastaları yeniden hayata döndürmenin maddi hiçbir karşılığı olamaz" diyen Sayan, "Buradan iyileşip giden ve bize gelip teşekkür eden hastalar, adeta yeniden doğduklarını söylüyor. Hasta yakınlarından da teşekkür edenler, 'Yeniden hayata döndürdünüz, bize kazandırdınız' diyenler oluyor. Bu, maddiyatla ölçülecek bir fedakarlık değildir" ifadelerini kullandı.

        "İÇİNİZ RAHAT OLSUN"

        Hastanenin yoğun bakım ünitesinde sorumlu hemşire olarak görev yapan Nermin Budaker ise hastaların genellikle doku bütünlüğünün bozulma riski bulunduğunu vurguladı.

        Bu bütünlüğü sağlamak ve yatak yarası oluşmaması bakımından her iki saatte bir onların yatış pozisyonlarını değiştirdiklerini aktaran Budaker, "Bize 'yoğun bakımın görünmeyen kahramanları' diyebilirsiniz" dedi.

        Kapalı bir ortam olduğu için hasta yakınlarını yoğun bakımdan soyutlamadıklarını, belli aralıklarla içeri girmelerine izin verdiklerini dile getiren Budaker, "Hasta yakınlarının yaptığı belki de yapamadığı çok fazla şeyi gerçekleştiriyoruz. O yüzden tüm hasta yakınlarının içlerinin rahat etmesini istiyoruz" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ