Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sigaranın olumsuz etkileri gelecek nesillere aktarılıyor!

        Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, "Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler, hayata 1-0 yenik gelir ve diğer çocuklara göre gelişimleri daha geri, akciğer fonksiyonları daha sıkıntılı gelişir" dedi.

        Yıldız, yaptığı açıklamada, sigaranın benzeri olmayan bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, sigaranın aktif içici kişiye saçının telinden tırnağına kadar sorunlar yaşattığını söyledi.

        İÇTİĞİNİZ SİGARA BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞINI DA BOZUYOR

        Sigara içen kişinin ortamında bulunan insanların da zarar gördüğünü ifade eden Yıldız, aktif içicilerde görülen rahatsızlıkların pasif içicilerde de ortaya çıktığını kaydetti.

        Yıldız, araştırmaların pasif içiciliğin en önemli etkisinin annelerin sigara içmesi yoluyla bebeğe geçişte gösterdiğini dile getirerek, annelerin hem hamilelik döneminde hem de doğumdan sonra sigara içmeye devam etmelerinin çocukların ileride solunum yolu enfeksiyonlarına yatkın, astım hastalığı taşıyan, orta kulak iltihabına sık yakalanan bebekler doğmasına neden olduğunu söyledi.

        "Bilimsel çalışmalara göre, eğer anne hamilelik döneminde sigara kullanıyorsa 18 yaşına kadar bu çocuklarda hırıltılı solunum görülme riski ortalama 2 kat artıyor" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

        "Astıma yakalanma riski de ortalama 1,9 kat artmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları da ortalama 1,8 kat artıyor. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler, hayata 1-0 yenik gelir ve diğer çocuklara göre gelişimleri daha geri, akciğer fonksiyonları daha sıkıntılı gelişir çünkü sigara, karın içerisinde dumanının yapmış olduğu zararlı maddeler akciğer gelişimini etkilemekte ve çocukların yetersiz akciğer kapasitesiyle dünyaya gelmesine neden olur."

        SİGARANIN ETKİLERİ GELECEK NESİLLERE DE AKTARILIYOR

        Doğumdan sonra da anne ve babanın bebeğin olduğu ortamda sigara içmemesi gerektiğini ifade eden Yıldız, evde içilen sigaradan çıkan zararlı maddelerin eşyalara sindiğini belirterek, "Etrafta bulunan bebekler emeklemeyle oyuncuklarını alıp ağızlarına götürmeleriyle toksit maddelerle 3. el içim dediğimiz zarara maruz kalır. Bunlar bebeğin sağlığını bozacak durum yaratmaktadır. Sigara içiminin aktif kadar pasif içiciliğin de önlenmesi gerekir" şeklinde konuştu.

        Yıldız, yeni doğan bebekte hastalık varsa ve astım genetiği taşıyorsa bunun çevresel etkilerle birleşerek gelecek nesillere de aktarılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

        "Evde içilen sigara gelecek nesillerin sigaraya başlamasına neden olmur. Şu anda ülkemizde 13-15 yaş grubunda yüzde 10-30 oranında sigaraya başlama eğilimi görülür. O yüzden büyükler iyi bir rol model olmalılar. Burada herkese iş düşüyor. Kanun öncesi ve sonrasında yapılan küresel tütün araştırmasında sigara içim oranlarının düştüğü şeklinde rakamlar verildi. Türkiye'de sigara içim oranları erkeklerde yüzde 40,1, kadınlarda yüzde 13."

        Nargilenin bir tütün ürünü olduğunu ifade eden Yıldız, bir çalışma yaptıklarını ancak gençlerin nargileyi bir tütün ürünü olarak bilmediğini öğrendiklerini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ