Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uzaktan kumandayla bacağı uzatıldı

        Adana'da, 38 yıl önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle bir bacağı 8 santim kısa kalan Yıldıray Sakar, Çukurova Üniversitesi'nde yapılan uzaktan kumandalı tedavi sayesinde tekrar sağlığına kavuştu.

        11 yaşında iken geçirdiği trafik kazası nedeniyle Yıldıray Sakar'ın sağ bacağında çürüme meydana geldi. Doktorların çürüyen bölgeyi almasının ardından Sakar'ın sağ bacağı 8 santim kısa kaldı. 38 yıl boyunca birçok zorluğu kendi yöntemleri ile çözen Sakar, kontrol için gittiği Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde ameliyat olmaya karar verdi. Sakar'ın sağ bacağına, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cenk Özkan tarafından uzaktan kumandalı cihaz yerleştirildi. Sakar'ın bacağına yerleştirilen cihaz, uzaktan kumanda ile belli aralıklarda çalıştırılarak iki bacak eşit durum geldi.

        "HEM UZATMA HEM DE DÜZELTME YAPTIK"

        Uzatma ameliyatlarının Çukurova Üniversitesi'nde yıllardır yapıldığını belirten Doç. Dr. Özkan, "Bu yeni bir şey değil ama daha önce kullandığımız yöntemler dışarıdan bir takım aletlerin uygulanması ve kemiğin dışarıdan çevrilen cihazlar yardımıyla günde 1 milimetre uzatılması işlemine dayanıyordu. Hastamızın 90'lı yıllarda geçirdiği ameliyatta buna benzer bir teknik uygulanmış ama çok uzun süren bir cihaz taşıma süreci ve hasta konforu açısından da biraz zorlayıcı bir süreç olarak cereyan etmiş. Şimdi uyguladığımız sistemin farkı ise kemiği bu defa uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen, kendi kendine uzayabilen bir alet yerleştirip dışarıdan kumanda mekanizmasını hastaya öğretmek suretiyle evde kendisinin uzatabildiği ve dışarıdan herhangi bir aletin görünmediği bir sistemle yaptık. Hastamızın aynı zamanda bacak kısmında bacak kısalığı ile birlikte oluşan bacağında bir kemik eğriliği de söz konusuydu. Biz hem uzatma hem de düzeltme işlemini tek seferde aynı aletle yapmayı başardık. Aradaki fark bu. Bu da işin farklılığı ve yeniliği olarak gündeme gelmesi gereken bir durum" dedi.

        "İYİ SONUÇ VERDİĞİNİ GÖRDÜK"

        Doç. Dr. Özkan, Sakar'ın sağ bacağındaki kısalığın fonksiyonel ve kozmetik açıdan kısıtlayıcı bir durum olduğuna dikkat çekerek, "Bacak kısalığıyla yürüme dengesi, bel adaleleri, kalça çevresi, bütün eklemlerin zorlandığı ve hastanın normal hayatını idam ettirmekte, giysilerini dahi zorlandığı bir süreç yaşıyordu. Tabi bunu gidermek gerekli. 5 santimin üzerindeki kısalıklar zaten cerrahi olarak uzatılma zorunluluğu teşkil eden durumlar. Bunu da bir şekilde yapmak durumundaydık ve hastamız acısından en rahat, en konforlu, en kısa sürede yapabileceğimiz ameliyat şeklini de bu olarak belirledik. Bunun da iyi sonuç verdiğini gördük. Bunlar yeni teknolojiler. Sonuçta dünyada yaygınlığı da mevcut çok fazla miktarda değil. Bizim ülkemiz dünyada uzatma cerrahisi açısından prestijli ve iyi bir yere sahip. Çok iyi çalışan eğitim hastanelerimiz ve kliniklerimiz var. O yüzden de bizim kendi içerimizde de bu ameliyatları uygulayan arkadaşlarımız var. Henüz yaygın ve genel kabul görmüş haline gelmemiş. Ama şuana kadar alınan sonuçlarda bunun iyi bir yöntem olduğu ve bir şekilde sonuç alınabildiğini gösteriyor" diye konuştu.

        "ÇOK SAĞLIKLI BİR DURUMA GELDİM"

        Yıldıray Sakar ise hastaneye kontrol amacıyla gittiğini, doktorların tavsiyesi üzerine ameliyat olmaya karar verdiğini belirterek, "Dizim için kontrol amaçlı geldim. Bacağımdaki kısalığın fazla olması nedeniyle uzatma teklif ettiler öncelikle. Önce istemedim. Fakat düşündüm ilerisi için karar verdim ve ameliyatı oldum. Şükürler olsun tüm sonuçları iyi aldım. İyice alıştım. 15 gün içerisinde çok sağlıklı bir duruma geldim. Uzatma bittikten 15 gün sonra koltuk değnekleri ile yürümeye başladım. Daha önce çok zorlandım. Bir pantolon aldığım zaman sağ tarafı 8 santim kısaltıyordum. Yarım bot alıyordum içini doldurmak için. Şuan normal bir ayakkabı giymiş şekilde yürümeye başladım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ