Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Çocuğunuzun kalbini kazanın!

        Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nazan Özbarlas, 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, "Çocuklarımızın kalplerini kazanalım..." sloganıyla geleceğin büyükleri çocukların kalp sağlığının önemini vurguladı.

        ALIŞKANLIKLAR BEBEKLİKTE KAZANILIYOR

        Dr. Özbarlas; "Dünya Kalp Günü", dünyada başlıca ölüm nedeni olan kalp hastalıkları ve inme hakkında tüm insanları bilgilendirmek için düzenlenen bir gündür. Kalp ve dolaşım sisteminin sağlığını korumak için şart olan hareketli yaşam tarzı, düzenli egzersiz, obeziteyle mücadele, sağlıklı beslenme ve tütünden uzak durma önerileri geleceğin büyükleri olan çocuklarımız için de geçerlidir. Tüm bu alışkanlıklar çocuklukta hatta bebeklikte kazanılmaktadır" dedi.

        HAREKETSİZ YAŞAM TARZINI BENİMSEMEYİN!

        Dr. Özbarlas, sağlıklı kalpler için; "Çocuklarımızın bilgisayar karşısında hareketsiz bir yaşam sürmesine izin vermeyelim, onlara doğada kendi yaşıtları ile bol hareket edebilecekleri ortamlar hazırlayalım, düzenli egzersizler için örnek olalım. Kalp dostu beslenme alışkanlığını edinelim ve uygulayalım, meyve ve sebzeyi çocuklarımıza sevdirelim, ‘kötü’ yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinleri tüketmeyelim ve tükettirmeyelim. Tütünden uzak duralım; hem çocuklarımıza örnek olmak için hem de onları pasif içicilikten kurtarmak için sigara içilen ortamlarda bile bulunmayalım" uyarısında bulundu.

        HER YIL 13 BİN KALP HASTASI BEBEK DOĞUYOR

        Kalp hastası çocuklar için; "Ülkemizde her yıl yaklaşık 13 bin kalp hastası bebek doğmaktadır. Bu bebeklerin üçte biri ilk yaş içinde ameliyat ya da girişim gerektirmektedir. Tıbbi ve teknolojik ilerlemelerle kalp hastası bebeklerin zamanında tanı alması ve doğru merkezlerde tedavi edilmesi sonucu, büyük kısmı sağlıklı bireyler haline gelmekte yetişkin yaşa ulaşmaktadır. Kalp ameliyatı geçirmiş ya da kateter yolu ile kalp problemi düzeltilmiş olan çocuklarımız için de, yukarıdaki önerilerin tümü geçerlidir. Tedavileri tamamlanan kalp hastası çocuklarımızın kendilerini izleyen hekimlerin önerileri ve izinleri çerçevesinde egzersiz yapmaları ruhsal ve fiziksel gelişimlerine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır" diyen Dr. Özbarlas, “Çocuklarımıza kalplerini korumayı öğretelim" çağrısında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ