Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Diyabet her yıl 2,1 milyon kadını hayattan koparıyor!

        Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, dünya genelinde her yıl2,1 milyon kadının hayatını kaybetmesine yol açtığı belirtildi.

        Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp FakültesiEndokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Okan Bülent Yıldız, yaptığı açıklamada, halk arasında şeker olarak bilinen diyabetin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

        DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR

        Özellikle gebelik döneminde şeker hastalığının hem anne hem bebek sağlığını tehlikeye soktuğunu vurgulayan Yıldız, "Dünyada doğurganlık çağında 60 milyondan fazla diyabetli kadın var. Her yıl 2,1 milyon kadın diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde özellikle Ortadoğu ve Afrika'da, diyabetli kadın sayısında yüzde90'ın üzerinde artış bekleniyor" dedi.

        İlk kez gebelikte tespit edilenşeker yüksekliğinin"gebelik şekeri" diye isimlendirildiğini anlatan ve bu durumuntüm gebeliklerin yüzde5-10'unda görüldüğünü dile getiren Yıldız, anne yaşının25'in üzerinde olması, obezite, annenindaha önceki gebeliklerinde şeker yüksekliği tespit edilmesi, polikistikover sendromu tanısı, çoklu gebelik ve ailede diyabet öyküsünün, gebelik şekeri riskini artırdığını bildirdi.

        Gebelik şekerinin herhangi bir şikayete neden olmadığını, bu nedenle ancak tarama ile belirlenebileceğini vurgulayan Yıldız, mutlaka bu dönemde şeker yüklemesi yapılması gerektiğini dile getirdi. Yıldız,"Gebelik şekeri nedeniyle iri bebek, doğum travması, yenidoğanda şeker düşüklüğü ya da sarılık ortaya çıkabilir.Annede gebelikte tansiyon yüksekliği olabilir. Ayrıca doğumdan sonraki yıllarda annelerin yaklaşık yarısında tip 2 şeker hastalığı gelişir" diye konuştu.

        Şeker kontrolünün sağlanamaması halindeinsülin tedavisi gerekebildiğine dikkati çeken Yıldız, doğum sonrasında da2-3'üncüaydan başlayarak, her yıl diyabet açısından tarama yapılması gerektiğinin altını çizdi.

        "ORTA ŞİDDETTE DÜZENLİ EGZERSİZ YAPILMALI"

        Prof. Dr. Yıldız, gebelik şekeri tedavisinde düzenli ve sağlıklı beslenme, yüzme, yürüyüş ve yoga gibi orta şiddette düzenli egzersiz ile doktorun önerdiği şekilde şeker ölçümleri yapılmasının önemini vurguladı. Yıldız, önerilen fiziksel aktivitelere ilişkin ise şu bilgileri verdi:

        "Doktorunuygun gördüğü şekilde orta şiddette düzenli egzersiz yapılmalı.Yüzme gibi çok fazla ayakta durma ya da denge gerektirmeyen aktiviteler seçilmeli.Aşırı terleme ya da vücut sıcaklığında artışa yol açmayacak hafif giysilertercih edilmeli.Egzersiz öncesinde, esnasında ve sonrasında bol su içilmeli.Sağlıklı beslenme ile gebelikte ideal kilo alımına dikkat edilmeli.

        Öte yandan egzersiz sırasında aşırı yorulmaktan kaçınılmalı.Gebeliğin 3'üncüayından sonra sırtüstü yatarak egzersiz yapılmamalı.Sıcak suda aktivite yapılmamalı.Karın bölgesinizorlayacak ve dengeyikaybettirecek hareketlerden kaçınılmalı. Öğünatlanmamalı ve aç karnına egzersiz yapılmamalı."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ