Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Diş eksikliği birçok hastalığın habercisi!

        Beycan ÜÇKARDEŞ / HABER MERKEZİ

        Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Doç. Dr. Birkan Özkan, ağız sağlığının, genel sağlığın en önemli bileşenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, "Çenedeki dişlerin eksikliği, vücut genel sağlığı için çok ciddi olumsuz olaylar zincirinin başlamasına neden olmaktadır" dedi. Özkan, kalp hastalığı başta olmak üzere, diyabet, karaciğer ve böbrek gibi bazı rahatsızlığı olanların da diş yaptırırken özellikle dikişsiz implantı tercih etmelerini önerdi.

        "DİŞ EKSİKLİĞİ BİRÇOK HASTALIĞIN HABERCİSİ"

        Dişlerin vücut genel sağlığı için son derece önemli olduğunu ve yokluğunda; ağız bölgesinden, mide- bağırsak sistemine öğütülememiş ve kesilememiş besinlerin tüm olarak ilerlediğini ifade eden Doç.Dr. Birkan Özkan, "Bunun üzerine mide çok yüksek düzeyde asit salgılamaya başlar ve Gastrit ve Ülser gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Asiditenin çok olmasından dolayı, mide ve bağırsak bölgesinde şişlik oluşması ve bununla birlikte kabızlık rahatsızlığın da bu tabloya eşlik etmesi de olağandır. Mide bölgesinde, sindirimin zorlandığı durumlarda, bireylerde diyabetin tetiklenmesi, anormal kilo artışı ve obeziteyle tanışma olasılığı artar. Ayrıca mideye tüm olarak ulaşmış yiyeceklerin sindirilmesi için de kalbin kan pompalama düzeyi olağanüstü düzeyde aratacaktır ve bu nedenle kalp iş yükü artması da hipertansiyon hastalığı gibi rahatsızlıklara yol açabileceğinden, vücut genel sağlığını daha da bozabilmektedir" diye konuştu.

        "İMPLANTI EN İYİ TERCİH OLMALI"

        Eksik dişlerin tamamlanmasında en sağlıklı yöntemin implant olduğunu belirten Özkan, kalp hastalığı başta olmak üzere, diyabet, karaciğer ve böbrek gibi rahatsızlığı olanların diş yaptırırken özellikle dikişsiz implantı tercih etmelerini önererek şu bilgileri verdi:

        "Geleneksel implant operasyonların olumsuz nedenlerinden dolayı, çene cerrahının ileri tecrübesine bağlı olarak dikişsiz ağrısız kansız implant operasyonları yapılabilmektedir. Dişeti kesilmesine gerek kalmadığından ve enfeksiyon olasılığı düştüğünden ve kanama neredeyse hiç olmadığından, ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar hekim kontrolünde azaltılabilirken, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan hastalarda da ilaç alımı azaltılabildiği için hasta genel sağlık durumu açısından da büyük avantaj olarak değerlendirilebilir. 2-3 dakika içinde tamamlanabilen dikişsiz kansız implant operasyonları sonrasında, implantın kemiğe kaynama bağlantısı 3 hafta içerisinde sağlanabilmektedir. Bunun hemen sonrasında 1 gün veya 1 hafta içinde implant üstü porselen-zirkonyum veya çıtçıtlı protez de yapılabilir. Toplamda 1 ay içerisinde hayat standardının yeniden tesis edilmesi planlanabilmektedir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ