Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Bebeklikte alınan fazla tuz tansiyon hastası yapabilir!

        Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi veTürk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Altun, yapığı açıklamada, kronik böbrek rahatsızlıklarında ve kan basıncının yükselmesiyle ortaya çıkan hipertansiyon hastalığında tuz tüketiminin önemine dikkat çekti.

        DSÖ 6 GRAM ÖNERİYOR

        Tuzunhem hipertansiyon aracılığıyla kanbasıncını yükseltenhem de tek başına kalp veböbrek hastalıklarına neden olabilen tehlikeli bir madde olduğunu belirten Altun, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün kişilere önerdiği tuz miktarının günlük 6 gram olduğunu hatırlattı.

        Çocukların çok fazla tuzlu gıda tükettikten sonra şekerli gıdalara eğilim gösterdiklerini, bu yüzden obeziteye yakalandıklarını düşündüklerini belirten Altun, ancak son yapılan araştırmada, şekerli gıda tüketimi aradan çıkartılmasına rağmen tuzu çok tüketenlerde obezitenin daha yüksek orandagörüldüğünü vurguladı.

        TANSİYON HASTASI YAPIYOR

        Prof. Dr.Altun, çocuklar ve yetişkinlerde aşırı tuz tüketiminin, ileriyıllarda obeziteye sebep olduğunu söyledi.

        Bazı yararlarına rağmen tuzun çocuklar tarafındanfazla tüketiminin,gelecektesağlık sorunlarına davetiye çıkarabildiğinidile getiren BülentAltun, doğumdan sonrakiilk bir yıl içinde alınan tuzla erişkinlikte yaşanan tansiyon hastalığının ilişkisini ortaya çıkaran bir araştırmaya dikkat çekti. Altun,"Yapılan araştırmayla,sonraki bir yıl içinde aldıkları tuz miktarı fazla olan kişilerinkan basınçlarının, ileriki yaşlarda daha yüksek çıktığı sonucuna ulaşılmıştır" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ