Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu yılın grip virüsünden korunma yolları!

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Havaların soğuması ile birlikte hastalıklara yakalanma ihtimali de artış gösteriyor. Özellikle grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı hem kendimiz hem de ailemiz için önlem almamız şart! Peki, bu yılın grip virüsünden nasıl korunacağımızı biliyor muyuz? İşte sağlıklı bir şekilde kalmanın anahtarını veren grip dosyamız...

        GRİP AŞILARI SİHİRLİ DEĞNEK DEĞİL AMA...

        Gripten korunmak için ne yapmak gerekiyor? Aşı gripten ne kadar koruyor? Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Eren Eroğlu “Geçtiğimiz yıllarda görülen domuz gribi tehdidi, abartılmış endişe ve aşılama kampanyaları ne yazık ki aşı bilincine büyük sekte vuruyor. Gerekliydi, gereksizdi derken özenle oluşturulmaya çalışılan bir kavram yara aldı. Grip aşıları sihirli değnek değil ama gripten korunmanın da tek gerçek yoludur. Henüz hastalık kapıya dayanmadıysa yapılacak aşının fayda etme olasılığı yüksek” diyor.

        HAP KULLANIMINDA HATA YAPIYORUZ

        Bir başka yanlış da grip mikrobuna karşı kullanılan antiviral ilaçlara dair yaşanıyor. Kullanım koşullarına dikkat etmeden kullanılan ya da kullanılmayan bu ilaçlar yüzünden ya hastalar iyileşemiyor ya da mikrop ilaca karşı direnç kazanıyor. O nedenle CDC de (Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi) dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası sağlık örgütü antiviral ilaç kullanımı konusunda uyarılar yayınladı. Antiviral ilaç derken ateş düşürücü ya da üst solunum yolunu rahatlatmaya yarayan ilaçların kastedilmediğini belirtmekte yarar var; antiviraller doğrudan virüsü yok etmeye yönelik ilaçlar. Bu uyarıların başında ilaç kullanmadan önce grip teşhisinin doğru konulmuş olması geliyor. Kendi kararı ile ilaç kullanmaya başlayanlar genellikle hastalığı soğuk algınlığı ile karıştırıp yanlış hastalıkta yanlış ilaç kullanma hatasına düşüyor. Fakat hastalık doğru olsa bile her grip hastasının antiviral ilaç kullanması da gerekmiyor.

        Doğru kullanıldığında ilacın muhtemel faydaları

        * Hastalık belirtilerinin ve ateşin süresini kısaltır.

        * Hastalığa bağlı istenmeyen olayların gelişimini ve ölüm riskini azaltır.

        * Hastanede yatış süresini kısaltır.

        KİMLER İLAÇ KULLANMALI?

        Özellikle hastanede yatması gereken hastalar ve risk grubunda olanlar ilaç kullanmaya aday. Risk grubu olarak 2 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler, kronik hastalar ya da bakımevinde yaşayanlar olarak tanımlanıyor. Bir diğer önemli uyarı da ilacın başlanma zamanına dair; ilk 48 saat içinde başlanan ilaç geç başlanana göre daha etkili oluyor. O nedenle hekim ilacı gerekli görüyorsa laboratuar doğrulamasını beklemeden başlamak gerekiyor.

        BUNLARI UNUTMAYIN

        * Aşınızı yaptırın, merak etmeyin geç kalmadınız.

        * İlaç kararını doktor versin.

        * Hijyen ve el yıkama hastalıktan korunmada çok önemlidir.

        * Hastaysanız hem sizin hem de başkalarının sağlığı için işe gitmeyin.

        * Doğal beslenmek ve bol sıvı tüketmek çabuk iyileşmenin en kısa yoludur.

        ANTİBİYOTİKLER İŞE YARAMAZSA...

        Kapalı ortamlarda daha çok bulunmak ve odaların ya da sınıfların havalandırılmaması, hem sizin hem de çocuğunuzun hastalıklara yakalanma ihtimalini artırıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özsarı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Sarman, grip ve çocuklarda bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını anlatıyor.

        İSTİHARAT EDİN, BOL SIVI TÜKETİN!

        Grip, influenza virüsünün yaptığı viral bir hastalık. Virüs, yapısı nedeniyle sürekli genetik değişime uğrayan ve yeni şekillerde ortaya çıkan bir özellik taşıyor. Bu nedenle de binlerce grip virüsü bulunuyor. En bilinenleri ise H1N1, H5N1 virüsleri.

        Grip genellikle kendisini yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı, boğaz ağrısı ile gösteriyor. Gribi nezleden ayıran en belirgin özellik ise hastalarda yüksek ateş belirtisinin de görülüyor olması. Eğer kişilerin kronik hastalığı varsa ve bağışıklık sistemi güçlü değilse bu hastalık ölümcül olabiliyor. Tedavide antibiyotikler tam olarak işe yaramadığı için özellikle doktora danışılmalı ve ona göre tedavi yöntemi belirlenmeli. Grip olan kişi mutlaka istirahat etmeli ve bol sıvı tüketerek vücuttaki toksinlerin salgılarla atılmasını sağlamalı.

        AŞI OLMAK ŞART!

        Grip, genellikle öksürük ile damlacıkların ortama yayılması ve bunların solunum yoluyla alınması şeklinde bulaşıyor. Bunun dışında temas ile de bulaşabiliyor. Böyle durumlarda sık sık ortamı havalandırmak ve fiziksel temastan kaçınmak gerekiyor. Gripten korunmak için en önemli yöntem ise aşı olmak. Grip aşısı eğer mümkünse her yıl yenilenmesi gereken bir aşı. Grip virüsü RNA virüsü olduğu için yapısı çok çabuk değişebiliyor, sürekli yeni virüsler ve yeni salgınlar ortaya çıkıyor. Bu nedenle her yıl aşılar da yenileniyor, yani bir grip aşısı ile ömür boyu bağışıklık kazanılamıyor. Her yıl bir önceki salgın yapan virüse karşı aşı yapılıyor. Grip yapan binlerce virüs bulunuyor ancak aşı sayesinde en tehlikeli olanlarına karşı önlem alınmış oluyor. Böylelikle grip olunsa dahi ağır bir şekilde geçirilmemiş oluyor.

        ÇOCUĞUNUZU VİRÜSLERDEN KORUYUN!

        Uzm. Dr. Gülnihal Sarman, çocukların yaşları itibariyle henüz bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık kazanmadığını söylüyor. Bu nedenle çocukların bulaşıcı hastalıklara yakalanmaması için gerekli önlemlerin alınmasının önem taşıdığını kaydediyor.

        Ciddi hastalıklara karşı aşıların gelişmesiyle birlikte artık bulaşıcı hastalıklar daha çok virüs halinde görülüyor. Her sene üst solunum yolu virüsleri adeta sıraya girerek bir salgın biterken bir diğerini devreye sokar. Çocuğunuzun ard arda kaptığı bu viral enfeksiyonlar size ‘aralıksız bir hastalık’ gibi gelebilir. Aslında durum, süresi uzun bir hastalıktan çok, birbirini kovalayan virüs salgınları olarak seyrediyor. Sonbaharın ilk aylarında görülen RSV virüsü ve kışın tam ortasında bizi aile boyu yakalayan grip virüsüne karşı önlem alınması önem taşıyor.

        ÇOCUKLAR NEDEN HASTALANIYOR?

        Çocukların kapalı ortamda bir araya gelmesiyle birlikte üst solunum yolu hastalıklarının bulaşmasında artış oluyor. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında; konuşurken burun akıntısı, burunda dolgunluk, ateş, boğaz ağrısı, öksürük gibi belirtiler görülüyor. Öksürük 4-5 gün sürdükten sonra yavaş yavaş gerileyerek vücuttan balgam şeklinde atılmaya başlar. Eğer çocuk, 5-6 günde iyileşmiyorsa, ateşi daha da yükseliyorsa, halsizliği artıyorsa, iştahsızlık başladıysa ve öksürüğü artıyorsa, bu durumda mutlaka bir doktor tarafından görülmesi gerekiyor. Yine özellikle uzamış üst solunum yolu enfeksiyonlarında orta kulak iltihapları da sıklıkla görülüyor. O nedenle nezlenin ve gribin uzamış olduğu durumlarda çocuğun kulak şikayetleri de varsa ortak kulak iltihabına karşı mutlaka doktora gidilmesi önem taşıyor.

        Aşıların gelişmesiyle birlikte artık eskisi gibi kızıl, kızamık gibi hastalıklar görülmüyor. Ailelere üç senedir ülkemizde uygulanmakta olan menenjit aşısını çocuklarına yaptırmaları öneriliyor. Bu aşı dokuz ayın üzerindeki bebeklere ve her yaştaki çocuklara yapılabiliyor.

        AİLELERİN B PLANI OLMALI

        Çocukları hastayken okula göndermek tedavinin gecikmesine neden olur. Bu durum çocuğun hem sınıf arkadaşlarını hem de servis arkadaşlarını tehlikeye sokabilir. Ard arda gelen enfeksiyonlarla dönem dönem çocuğunuz yorgun düşebilir. Yuvaların hasta çocukları almamaları diğerlerini koruma amaçlıdır. Bu nedenle özellikle yuvanın ilk senesi için bir B planı yapılmalı; çocuğa bakabilecek bir akraba veya yardımcı bulunmalı. Böylece çocuğunuz hastalığını daha hızlı atlatacak ve yuva arkadaşlarına bulaştırmayacak ve hastalığını kolay atlatacaktır.

        Grip Aşısı Olması Gerekenler

        • 65 yaşın üzerindekiler

        • Hamileler (ilk üç aydan sonra)

        • Bebekler (altı aydan sonra)

        • Diyabet, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olanlar

        • Kemik iliği nakli olanlar

        • Bebek ve yaşlılara bakan kişiler

        • Sağlık personelleri

        • Çok yoğun çalışan ve istirahat etmeye zaman bulamayan kişiler

        "Grip virüsünün yapısı çok çabuk değişebiliyor ve her yıl yeni salgınlar meydana getiriyor. Bu nedenle de grip aşısının her yıl yenilenmesi gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ