Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Fast food yiyorsanız bunu göze alacaksınız...

        Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, fast-food ağırlıklı beslenmenin selülite neden olduğunu belirtti.

        Vücudun su yağ, kas ve kemik dokusundan oluştuğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Yaş arttıkça vücut yağ dokusu fizyolojik olarak artmaktadır. Fakat çocukluk çağlarından itibaren kilo sorunu yaşamış kişilerde, 30-40 kilo ve üzerinde kilo vermiş bireylerde cinsiyet gözetmeksizin sarkma ve çatlak daha sık görülmektedir. Kısa süreli kilo kaybı sağlayan şok diyetler vücutta yağ dışında kas ve su kaybına sebep olmaktadır. Selülit oluşumu ve şok diyetler ile ilgili bilimsel bir çalışma olmasa da sık kilo alıp veren kişilerde selülit şikayetlerinin arttığı da bilinmektedir" dedi.

        HER KADINDA 21 YAŞINDAN SONRA...

        Selülitin derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde meydana geldiğini anlatan Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Her kadında özellikle 21 yaş sonrası potasiyel görülebilir. Oluşan yağ hücrelerinin fazla yağı depolamasının ve östrojen hormonunun da etkisiyle bu hücreler genişler. Kan dolaşımı giderek yetersizleşmeye başlar. Yağ hücrelerinin genişlemesi ise yağ dokusunun aşırı yayılması demektir.Bu yayılma deri altı bağ dokusunu da etkileyerek vücudun normalden daha fazla su tutmasına ve dolayısıyla da kan dolaşımının zayıflamasına neden olur. Vücut kan dolaşımındaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlar. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlar" diye konuştu.

        SELÜLİTE NEDEN OLAN YİYECEKLER

        Selülitin oluşumundaki sebeplerin başında genetik eğilimin olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Bunun dışında hormonel nedenler (östrojen seviyesi dolaşım bozukluğuna bağlı artar), yaş ile beraber cilt bağ dokusu zayıflaması, egzersiz yapmamak, kilo almak, sigara, sağlıksız beslenmek, ağır ve rafine olan gıda tüketiminde artış gibi nedenler sayılabilir. Yanlış bir beslenme tarzı olan 'fast-food' ağırlıklı beslenme ki bu yiyecekler arasında hamburger, pizza, asitli içecekler, alkol, aşırı tuzlu veya tatlı yiyecekler, hayvansal yağdan zengin besinler yağ hücrelerinin şişmesine, ödem oluşmasına ve ödem atılamazsa ise selülit oluşumuna neden olmaktadır" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ