Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Migren intihar ettirir mi?

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’da özel bir hastanede anestezi teknikeri olarak görev yapan 25 yaşındaki Vildan Kalender Artan, geçtiğimiz günlerde Kartal’daki evinde ölü bulundu. Polis, cinayet şüphesiyle birlikte, intihar ihtimali üzerinde de durdu. Kızının tabutu başında gözyaşı döken acılı anne Rasime Kalender’in “Telefonla görüştük. Migren ağrısı çekiyordu. Sonraki aramalarımda kendisine ulaşamadım” demesi, ‘Genç kız, 2 yıldır çektiği dayanılmaz migren ağrıları nedeniyle mi intihar etti?’ şüphesini gündeme getirdi.

        "KOLUNDAN İĞNE YAPIYORDU"

        Habertürk, Artan’ın ölümündeki migren şüphesini, bir de genç kızın babasına sordu. Baba Resul Kalender, kızının migren atakları geçirdiğinde kolundan ağrı kesici iğne yaptığını, migren ağrısından kurtulmak için yoga egzersizlerine başladığını anlattı. Biz de, şiddetli ve kronik migren ağrısının bir insanı intihara sürükleyip sürüklemeyeceğini uzmanlara sorduk. Kimi uzmanlar, migren ataklarıyla gelişen duygu durum bozukluğu ve depresyonun, kişide intihar düşüncesi yaratabileceğini söylüyor.

        DEPRESİFLEŞTİREBİLİR

        Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Topçular: “MIGREN atakları şiddetliyse hasta çok ciddi depresyona girebilir. Bu depresyon hali, ağrı bittiğinde de sürebilir. Zira migren sadece bir baş ağrısı değildir. Beraberinde ışık ve ses duyarlılığı, mide bulantısı, uykunun kaçması gibi etkileri de olur. Yine de bunlar geçici ağrılar olduğu için intihar düşüncesi ufak bir olasılık.”

        "ÖLÜP KURTULSAM" DİYORLAR

        Psikiyatr Tanju Sürmeli: “MIGREN artık tedavi edilen bir hastalık. Ama bazen ağrı günlerce sürebiliyor, ilaçlar cevap vermiyor. Kimi hastalarda, ‘Ölsem de kurtulsam’ düşüncesi ortaya çıkıyor. Ancak intihara yönelmek için, başka psikolojik problemlerin varlığı gerekiyor.”

        ÂDET DÖNEMİNE DİKKAT

        Acıbadem Üniversitesi’nden Prof. Fatih Şendağ: “ÂDET dönemine bağlı migren atakları, âdetten bir hafta önce kendini gösteriyor. Bu dönemdeki hormonal değişikliklere bir de migren ağrıları eklendiğinde, durum psikiyatrik hal alabiliyor. Sadece migrene bağlı intihar düşüncesi çok kolay değil. Ama migrenle birlikte ağır depresyon geçiren hastalara dikkat edilmeli.”

        12 MİLYON MİGRENLİ VAR

        Türkiye Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyolojisi Çalışması verilerine göre, Türkiye’de 12 milyon migren hastası var. Kadınlarda migren oranı yüzde 24.6, erkeklerde 8.5... 4-15 yaş aralığında migren görülme sıklığı yüzde 3.9. Hastalığa en çok Doğu Anadolu, en az Akdeniz’de rastlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ