Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Siroz hastasına çifte müdahale tıp literatürü yolunda

        İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde ameliyatsız kalp kapakçığının değişmesinin ardından karaciğer nakliyle sağlığına kavuşma vakası uluslararası makalelerle tıp literatürüne girecek.

        İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde bir hastanın ameliyatsız kalp kapakçığı değişmesinin ardındankaraciğer nakliyle sağlığına kavuşması vakasıyayınlanacak uluslararası makalelerletıp literatürüne girecek.

        İnönü ÜniversitesiTurgut Özal Tıp MerkeziKardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir,hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, Mardin'inKızıltepe ilçesinden gelen, siroz hastalığı nedeniyle karaciğer nakli olmasıgereken Şeyhmus Özgün'ün (66), yaklaşık 3 yıl önce hastanelerine başvurduğunda kalp kapağında darlık tespit ettiklerini söyledi.

        Karaciğer nakillerindenormal koşullarda kalple ilgili bazı sorunlarla karşılaşabildiklerini anlatan Özdemir, nakil için öncekalp hastalığının tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

        Özdemir, geneldurumu kötü olan hastaya TAVIyöntemi uygulayarakameliyatsız kalp kapakçığını değiştirdiklerinibelirterek, şöyle devam etti:

        "Hastasiroz hastası olduğu için ameliyatolması gerekiyordu. Ameliyat riskli olduğu içinanjiyo yöntemi uyguladık. Kalp kapakçığını değiştirdikten yaklaşık 2 hafta sonra hastamız karaciğer nakline girdi, canlıdan canlıya başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Hastamızın takibiyaklaşık2,5 yıldır devam ediyor ve son derece iyi. Kalp ve karaciğer açısından herhangi bir sıkıntısı yok.Genel durumu da son derece sağlıklı."

        Dünyada ilk vaka

        Koordineli bir çalışmanın sonunda dünyada ilk defa böylebir hastanın tedavi edildiğini aktaran Özdemir, "Bu, heriki işlemin birlikte yapıldığıdünyada ilk vaka. Literatüre de bakıldığında ardışık operasyon yapılandünyadaki ilk hasta. Önce TAVIarkasından karaciğer nakline girildi. Tek vakalar var ancak iki işlemin birlikte yapıldığı dünyada tek vaka. Bunun literatüre girmesi için yayınlayacağız" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ