Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yılbaşı sofranızda bunlara dikkat!
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Yılbaşı akşamı için özel hazırlanan sofralar midede rahatsızlık, hazımsızlık, ishal ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık problemleri yaşatabiliyor hatta fazla kiloları da beraberinde getirebiliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sevil Ürer yılbaşı gecesi için bir klasik haline gelen hindi ya da tavuk yemeklerinde deri ve görünen yağların yenilmemesi gerektiğini vurguladı.

        2

        Birkaç gün öncesinden kalorileri azaltın!

        Yılbaşı sofralarına hazırlanmak için öncelikle yılbaşından birkaç gün önce daha düşük kalorili beslenmeye başlanılmalıdır. Daha az yağ ve şeker içeren bir beslenme planıyla vücutta birikmiş olan fazla ödem kolayca atılıp yılbaşı gecesine hazırlanılabilir.

        3

        Yılbaşı günü öğünleri hafifletin!

        Yılbaşı günü akşam yemeğinde mutlaka normalden daha ağır ve çeşitli yemek tüketileceği için gün içindeki diğer öğünler daha hafif geçirilmelidir. Yılbaşı akşamı daha fazla yemek yeneceği fikri ile gündüz hiçbir şey yememek yapılan en büyük yanlışlardan biridir.

        4

        Tüm gün çok az besin tüketmek sadece ters etki yapar ve akşam daha fazla yemek yenmesine neden olur. Aynı zamanda uzun süre aç kaldıktan sonra tüketilen besinlerin yağ olarak depolanmasını kolaylaştırır.

        5

        Hafif bir kahvaltı, öğle yemeği yiyin ve bol su için

        31 Aralık günü öğün düzeni atlanmamalıdır. Güne hafif ama sağlıklı bir kahvaltı ile başlanabilir. Öğle yemeğinde ise sebze yemeği veya çorba, salata ve yoğurt tercih edilebilir. En önemli olan gün içerisindeki su tüketimidir. Gün içinde mutlaka bol su içilmelidir.

        6

        Peynir ve yoğurtla hazırlanmış mezeleri tercih edin

        Yeni yıl sofralarında genelde en zengin şekilde hazırlanır ve a’dan z’ye her şey bulunur. Yılbaşı gecesi de doğru besin seçimiyle ve bazı küçük ayrıntılara dikkat ederek sağlıklı beslenmek mümkündür.

        7

        Öncelikle yemeğe mutlaka tokluk hissi oluşturacak hafif bir çorba ile başlanmalıdır. Ana yemek öncesi peynirli salata, ızgara sebze ya da zeytinyağlılar tercih edilebilir. Sofra da mutlaka yeşil salata bulundurulmalıdır. Az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış mezeler tüketilebilir. Yemekler, yavaş bir hızla yenmeli ve uygun bir saatte gıda tüketimi bırakılmalıdır.

        8

        Kızartma yerine ızgara tercih edin

        Yılbaşı sofrasında kızartma veya kavurma yöntemleriyle yapılmış besinler yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinleri tercih edilebilir.

        9

        Kırmızı et yerine daha düşük yağ içeriğine sahip hindi, tavuk gibi beyaz etleri olabilir. Hindi, tavuk gibi etlerin derilerini ve görünen yağları asla tüketilmemelidir.

        10

        Bir dilim yılbaşı pastası...

        Yılbaşı gecesi tatlı seçimlerin de dikkatli olunmalıdır...

        11

        Bir dilim yılbaşı pastası dışında başka bir tatlı tercih edilecekse, şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlılar veya cevizli kabak tatlısı, fırında ayva- armut tatlısı, dondurma tercih edilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ