Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Teknoloji bizi kanser ediyor!

        Sahip olduğu çeşitli işlevlerle günlük hayatımızı oldukça kolaylaştıran cep telefonları ve mobil cihazlar büyükten küçüğe tüm yaş gruplarını neredeyse mobil hayata bağımlı hale getiriyor. Özellikle 20 yaşından önce cep telefonu kullanmaya başlayanlarda 30’lu yaşlara gelindiğinde 5 kat daha fazla beyin tümörü saptandığını söyleyen Nöroloji Uzmanları Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Dr. Hale Gökmen aileleri ve gençleri mobil cihaz kullanırken daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

        Gün geçtikçe hayatımızın ayrılmaz birer parçası haline gelen cep telefonu ve mobil cihazlarda kullanılan teknoloji hızla artarken, cihazların kullanım yaşı ise gün geçtikçe düşüyor. Özellikle cep telefonlarının beyin sağlığına etkilerini değerlendiren Dr. Hale Gökmen, kullanılan cihazların sayısı ve çeşidi arttıkça beyin fonksiyonlarının etkilenmesinin de katlanarak büyüdüğüne dikkat çekiyor. Wİ-Fİ frekanslarından smart metrelere, uydu alıcılarından TV radyo transmitörlerine kadar birçok cihazın radyo dalgalarına kaynaklık ettiğini söyleyen Dr. Gökmen, “Kabul etmemiz gerekiyor ki, geldiğimiz noktada mobil cihazlar olmadan yaşamak da oldukça zor. Ancak mobil hayatın getireceği sağlık risklerini en aza indirmek için mümkün olduğunca dikkatli kullanmak gerekiyor” diyor.

        ÇOCUKLARDA TEHLİKE DAHA DA BÜYÜK

        Bebeklerin ve çocukların görsel nesnelere daha fazla tepki vermesinden dolayı ebeveynler tarafından masumca kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yaşar Kütükçü “Anne ve babalar mobil cihazları barındırdığı tehlikenin farkına varmadan çocuklarının kullanımına verebiliyor. Hâlbuki cep telefonları ve kablosuz cihazlar çocuklarda ve 20 yaş altı gençlerde çok daha hassas bir kullanımı gerektiriyor” diyor. Cep telefonuyla konuşurken öncelikle duyma sinirlerinin etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Kütükçü, “Radyasyonun zararlı etkisinin büyük bir kısmı direkt kafaya dayalı olan telefonun beyni ısıtması sonucu oluşur. Konuşma esnasında yayılan radyasyon çok derin olarak emilir. Bu emilim bilhassa çocuklarda kafatası kemiklerinin ince olmasından dolayı çok daha fazladır” diyor.

        BEYİN TÜMÖRÜ OLUŞTURMA SÜRESİ 15 YIL KISALDI!

        4.5G teknolojinin konuşulduğu ve kullanımı için gün sayıldığı bu süreçte güncel bilimsel çalışmaları değerlendiren Dr. Hale Gökmen “Bu çalışmaların sonuçları bize üçüncü jenerasyon teknolojilerin (3G) eski teknolojilere göre beyne çok daha fazla zarar verebildiğini gösteriyor. Özellikle tümör ortaya çıkarma süresi eski telefonlarda 25 yılken, yeni jenerasyon telefonlarda bu süreç 10 yıl gibi daha kısa bir süre olarak hesaplanıyor” diyor. Cep telefonu kullanımında yaş faktörünün yanı sıra kullanım süresinin de önemli bir etmen olduğunu söyleyen Dr. Gökmen, 10 yıldan daha fazla cep telefonu kullanmanın telefonun kullanıldığı tarafta bir beyin tümörü tanısı alma riskini iki kat artırdığına dikkat çekiyor.

        MOBİL TEHLİKEDEN KORUNMA YOLLARI

        * Cep telefonu ve mobil cihazları kullanırken izolasyonu iyi yapılmış bir kulaklık kullanmaya özen gösterin.

        * Cep telefonu kullanımınızı minimumda tutun. Örneğin, evdeyken hatlı telefon kullanmaya özen gösterin. Başucunuzda telefon ile asla uyumayın. Yastığınızın altına koymayın.

        * Kablosuz araç kullanımını azaltın. 900 MHz’de çalışan daha eski teknoloji telefonları kullanın. Örneğin, evde kablosuz telefonların zararını ölçmek amacıyla elektrosmogmetre kullanabilirsiniz.

        * Çok iyi çeken yerler dışında cep telefonu kullanmayın. Az çeken yerde radyasyon daha çok yayılmaktadır.

        * Vücudunuzda cep telefonu taşımayın. Özellikle cepte taşıma kısırlığa (infertilite) neden olabilir. Radyasyon açısından 6 inç’e kadar uzaklık çok tehlikelidir.

        * Toplantı, otobüs gibi kalabalık olan yerlerde diğer kişileri kendi telefonunuzun radyasyonuna maruz bırakmayın. Özellikle çocukların yanında telefonunuzu kapalı tutun.

        * Arabada ya da çelik konstrüksiyonlu binalarda radyasyon daha fazla olur. Arabada sürekli istasyon arayan bir telefonun daha çok radyasyon yaydığını unutmayın. Aynı durum bluetooth için de geçerlidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ