Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Omuz sıkışmasında obezite donuk omuzda stres etkili

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Ortopedik sorunlar arasında diz ağrılarından sonra ikinci sırada yer alan omuz hastalıkları, kişinin yaşam kalitesini düşürerek yaşamı çekilmez hale getirebiliyor. Omuz ağrılarının yüzde 70-80’ini omuz sıkışmaları, geri kalan kısmını da donuk omuz, tekrarlayan omuz çıkıkları ve omuz tendon yırtılmaları oluşturuyor. Omuz hastalıklarını ortaya çıkaran en önemli nedenler arasında; D vitamini eksikliği, obezite, stresli ve içine kapanık ruh hali ile sigara kullanımı bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Erkal Bilen, omuz hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler veriyor.

        AĞRININ NEDENLERI

        Omuz problemleri kendini sıklıkla omuz ağrıları ile gösteriyor. Omuz ağrıları eklem ve çevresine bağlı sorunların yanı sıra boyun kaynaklı olarak da ortaya çıkabiliyor. Ağrılara yol açan omuz hastalıklarının başında omuz sıkışmaları geliyor. Omuz ağrılarının yüzde 70-80’ine omuz sıkışmalarının yol açtığı belirtiliyor. ‘Omuz sıkışma sendromu’, 40 yaş ve üzeri kadınlarda hareket azlığına bağlı olarak erkeklere oranla daha sık görülüyor. Erkeklerin daha aktif ve hareketli olmaları hastalıktan korunmanın önemli avantajları arasında bulunuyor. Bunun yanında düzenli spor yapanlar ve doğru duruşa sahip kişilerle kas yapısı güçlü olanlarda ortaya çıkma riski azalıyor. Birçok omuz problemi ve duruş bozukluklarının vücudun yanlış kullanılmasına bağlı olduğu belirtiliyor. Bel ve karın kasları iyi olmayan, omuzları önde duran, sırtı biraz kamburlaşmış kişilerde omuz problemlerinin, bel ve boyun fıtıklarının oluşmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

        GECE UYKUDAN UYANDIRABILIR

        Omuz sıkışması, hastayı kollarını hareket edemez hale getiriyor. Özellikle kolları yukarı kaldırıp geriye götürürken aşırı sürtünmenin oluşturduğu ağrı ortaya çıkıyor ve bu hareket tamamlanamıyor. Omuz sıkışmalarında da birçok hastalıkta olduğu gibi ağrılar geceleri artıyor. Bunun nedeninin geceleri vücuttaki stresin ortadan kalkması ve bedenin dinlenmeye geçmesi olduğu belirtiliyor. Bu durum, vücudun kortizon salgılanmasını minimum düzeye indiriyor. Kortizon, ödemi en fazla gideren doğal bir hormon olduğu için gündüz ağrı toleransı kortizon salımına bağlı olarak yüksek olurken, gece ağrıya dayanıklılık azalıyor. Bu nedenle hastalar geceleri ciddi ağrı sorunu yaşarlarken ağrının etkisiyle uykularından bile uyanabiliyorlar.

        FAZLA KILONUN ETKILERI

        Kilosu boyuna göre fazla kişilerde omuz tendonlarının yıprandığı görülüyor. Bu kişilerde omuz problemleri ve buna bağlı olarak omuz ağrılarıyla daha çok karşılaşılıyor. Hastanın duruş bozukluğunu giderici egzersiz programı uygulamak, sportif aktiviteyle özellikle bel ve karın bölgesini çalıştırmak, iki kürek kemiği arasındaki kasları güçlendirmek duruş bozukluğunun önüne geçiyor.

        OMUZ TENDON YIRTILMASI DOĞAL BİR SÜREÇ

        OMUZ tendonlarındaki yırtılmalar ileri yaşa bağlı olarak da meydana gelebiliyor. 20’li yaşlarda görülen yırtıklar genellikle sportif yaralanma ve sakatlanmalardan kaynaklanırken, 40’lı yaşlardan itibaren esnekliklerini yitirmeye başlıyor. 40 yaşla birlikte geçen her 10 yıl içinde tendonların yırtılma oranı katlanarak artıyor. Omuz tendon yırtıkları genç yaşlarda ortaya çıktığında hastanın yaşam kalitesini düşürerek önemli şikâyetlere yol açıyor. Ileri yaştaysa tolere edilebilir düzeyde olup ağrı, güçsüzlük, günlük yaşamı olumsuz etkileme gibi sorunlara neden oluyor.

        D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YIRTIK NEDENİ

        Vücudunda D vitamini oranı düşük olan kişilerde omuz tendon problemleri görülüyor ve omuz yırtıkları oluşuyor. Kişilerin çeşitli nedenlerle güneş ışınlarından yararlanamaması D vitaminini düşürüp buna bağlı birçok sağlık sorununa yol açıyor. D vitamini eksikliğine bağlı olarak omuz tendonları da dayanıklılığını yitirerek kolay yıpranıyor. Bu nedenle D vitamininin güneşten alınacak olması halinde her gün 15-20 dakika güneşe maruz kalmak gerekiyor.

        OMUZ YIRTIĞI DOĞRU TANIYLA BELİRLENMELİ

        Omuz tendon yırtıkları boyun ağrıları ile karıştırılabiliyor. Kola giden sinirler boyun omuriliğinden çıkıyor ve omuza giden sinir, boyunda herhangi bir yerde sıkışırsa omuz ağrısı meydana geliyor. Bu noktada asıl sorunun omuz yerine boyundan kaynaklandığı belirtiliyor. El başın üzerine konulduğunda ağrı azalıyorsa sorunun boyun kökenli, ağrı artıyorsa omuz kökenli olduğuna dikkat çekiliyor.

        KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

        Omuz yırtıklarının tedavisi; hastanın fizyolojik ve kronolojik yaşı, bulguları ve beklentilerine göre belirleniyor. Özellikle genç ve sosyal yaşamı aktif olan kişilerin tedaviyle normal yaşamlarına dönmelerinin ve yaşam kalitelerini düşüren bu olumsuz tablodan kurtulmalarının sağlanması gerekiyor. Omuz yırtıkları yavaş yavaş büyüyor. Bir kısmı 4 yıl içinde tamir edilemez hale geliyor. Yırtıkların bir kısmında, hastanın kolunu yukarı kaldırmasını engelleyen ve sürekli ağrı çekmesine yol açan, hastalığa özel kireçlenme gelişebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ