Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Zümra bebek büyüdükçe böbreği küçülecek

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        2 ay önce gözlerindeki şişlikler nedeniyle ailesi tarafından doktora götürülen 1 yaşındaki Zümra’nın vücudunda, kalıtsal nefrotik sendroma bağlı protein kaçağı tespit edildi. Doğuştan gelen hastalığı aylar sonra anlaşılan Zümra bebeğin böbreklerinin de hastalığa bağlı olarak “iflas ettiği” ortaya çıktı. Doktorlar, Zümra bebeğin yaşaması için ya diyalize girmesi ya da böbrek nakli yapılması gerektiğini söyledi. Karakoç Ailesi, minik bebekleri için böbrek arayışına girdi. Baba Zülal Karakoç, ilk çocuğu olan Zümra’ya böbreğini vermek için gönüllü oldu. Ancak babasının böbreği, 15 gram böbreği olan Zümra’nın taşıyamayacağı kadar büyüktü. Babaanne Madiret Karakoç’un dokuları ve böbreği minik Zümra’ya uyunca, nakil için geri sayım başladı.

        YOĞUN BAKIMDA ANNE SÜTÜYLE BESLENDİ

        Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Burak Koçak ve ekibi, babaanneden aldıkları 150 gramlık böbreği başarılı bir şekilde Zümra’ya nakletti. Yoğun bakımda anne sütü ile beslenmesi gereken bebek, anne Reyhan Karakoç’tan sağılan sütle 10 gün beslendi. Su içmesi de gereken Zümra bebek, annenin yoğun çabasıyla sütle suyu bir arada içmeyi başardı.

        ‘BİR AN BİLE TEREDDÜT ETMEDİM’

        Babaanne Madiret Karakoç, torunu için hiç düşünmeden ameliyat masasına yattığını belirterek, “3 torunum var. Zümra ikincisi. 2 ay önce hastalığı ortaya çıkınca çok üzüldük. Dokular tutunca bir an bile tereddüt etmeden torunum Zümra için böbreğimi bağışladım. Kan grubum 0 olduğu için genel vericiyim. Bu nedenle hem kanlarımız hem de dokularımız tuttu. Torunum sağlığına kavuştu, çok mutluyum” dedi.

        ‘KÖTÜ RÜYANIN SONU İYİ BİTTİ’

        Anne Reyhan Karakoç da “2 ay boyunca kendimi kötü bir rüyada sanıyordum. Nakil ile kızım iyi olunca, rüyanın sonu iyi bitti. Bundan sonra kızımın sağlığına dikkat ederek bir daha böyle bir rüya görmek istemiyorum” diye konuştu.

        ‘KARNININ YARISINI KAPLIYOR’

        Dünyada ve Türkiye’de 10 kilonun ve 1 yaşın altındaki bebeklere çok nadiren böbrek nakli yapıldığını belirten Doç. Dr. Burak Koçak ise şunları söyledi: “Bebeklere böbrek nakil yapılması, özen ve beceri gerektiriyor. Çünkü çocuğun küçük bedeninin büyük böbreğe alışması hem zaman alır hem de risk taşır. Böbrek yetmezliği nedeniyle de Zümra’nın kilo alması ve boyunun uzama ihtimali yoktu. Böbrek, bebeklere takıldığı zaman, erken dönemlerde 10-20 kat daha fazla idrar çıkarıyor. Büyük böbrek, bebeğin karnının yarısını kaplıyor. Uyum sağlaması 10 günü bulabiliyor. Zümra artık yaşıtları gibi gelişip büyüyecek. 150 gramlık böbrek, Zümra büyüdükçe vücuduna uyum sağlayacak ve normal bir böbrek halini alacak.”

        18 AYLIK ELA DA NAKİLLE İYİLEŞMİŞTİ

        Daha önce de 18 aylık Ela’ya da annesinin böbreği nakledilmişti. Böbrek yetmezliğiyle doğan ve 1 yaşında iki böbreği de iflas eden Ela bebeğe, annesi ikinci kez can olmuştu. Anne Kezban Sökmen’in 40 yaşındaki böbreği, 4 saatlik operasyonla 18 aylık kızı Ela’ya nakledilmişti.

        NETROFİK SENDROM HASTALIĞI NEDİR?

        Hastalık, idrarın yapıldığı birimlerde bulunan nefronların, sağlıksız işlev gördüğünde böbreklere ve farklı organlara zarar vermesine neden oluyor. Karın bölgesinde şişkinliğe yol açan hastalık eken tedavi edilmezse, böbrekler işlevini yitirebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ