Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan ücretsiz ilaç takip sistemi

        GAZETE HABERTÜRK

        Sağlık Bakanlığı, kaçak ve sahte ilacın önüne geçmek için geliştirilen İlaç Takip Sistemi’ni (İTS) herkesin kullanımına açtı. Android tabanlı telefonlar için geliştirilen uygulama, ücretsiz indirilebiliyor. Sistem, ilacın kutusunda bulunan barkod sisteminin cep telefonundaki uygulamaya okutulmasıyla harekete geçiyor. Barkodu okuyan uygulama, ilaç hakkında bilgileri sıralıyor.

        YAN ETKİSİNİ BİLDİREBİLECEKSİNİZ

        Uygulamada, alınan ilacın sisteme kayıtlı olup olmadığı, hakkında toplatılma kararı bulunup bulunmadığı ve son kullanma tarihinin geçip geçmediği gibi bilgiler de vatandaşa sunuluyor. Sistemde kayıtlı olmayan ve toplatılma kararı verilen ilaç için “sakıncalıdır” uyarısı yapılıyor. “Sakıncalı” uyarısı yapılan ilaç için eczaneye ve Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapılması gerektiği kaydediliyor.

        20 Şubat’ta uygulamaya konulan sistem, ilk 2 günde 100 binden fazla kişi tarafından indirildi. Uygulamada, “yan etki” butonu da bulunuyor. İlacı kullanan ve yan etkisiyle karşılaşan hasta bu uygulama üzerinden bakanlığa bildirim yapabiliyor. Aynı ilaçla ilgili çok sayıda şikâyet gelmesi durumunda bakanlık, üretici firmayla iletişime geçip ilacın kontrol edilmesini isteyecek.

        2015’TE 51 BİN SAHTE İLAÇ YAKALANDI

        Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hazırladığı “Türkiye İlaç Pazarı Gözlem Raporu-1” adlı çalışmada, yasa dışı ilaç sektörünün boyutu ortaya konuldu. Rapora göre, Türkiye’de sadece geçen yıl 51 bin 596 sahte ilaç ele geçirildi. İlaçların satıldığı bin 377 internet sitesi erişime kapatıldı. Sahte ilaçların arasında en çok kanser ilaçları, antibiyotikler, cinsel gücü artırıcı ve zayıflatıcı ürünler yer aldı. İlaçlar Çin, Mısır, Azerbaycan, Libya, Tunus, Ürdün, Suriye gibi ülkelerden geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ