Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Bebeklerde genetik hastalık 24 saat içinde tespit edilebilecek

        Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genom ve Kök Hücre Merkezinde (GENKÖK) başlatılan proje ile dünyaya gözlerini açan bebeklerin ilk 24 saat içinde belirlenen genetik hastalıkları taşıyıp taşımadıkları saptanabilecek.

        GENKÖK araştırma görevlisi Ahmet Raşit Öztürk ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoinformatik Sistemler Biyolojisi yüksek lisans öğrencisi Osman Türkyılmaz tarafından yürütülen "Yenidoğan Genetik Check-up Projesi", "Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı" kapsamında 50 bin avro destek aldı.

        Öztürk, yaptığı açıklamada, maliyetleri düşürerek özellikle Türkiye'de çok sık görülenlerin genetik hastalıkların etkin bir şekilde tespit edilebilmesi için proje geliştirdiklerini ifade etti.

        Bu projeye de hem Avrupa Birliği'nden hem de Türkiye Cumhuriyeti'nden finans desteği aldıklarını aktaran Öztürk, şu bilgileri verdi:

        "Amacımız, bebek doğduğu zaman genetik tarama için topuğundan alınan kanın yine bir örneğini biz de alıp ileride karşısına çıkabilecek ve hayatını olumsuz olarak etkileyebilecek ölümüne sebep olabilecek çoğu durumda da zeka ve büyüme geriliğine sebep olabilecek durumları, ilk 24 saat içinde tespit edip riskli bir durum varsa tedavisinin yapılması için ortaya bir reçete çıkarmak. Bu testimiz ilk etapta 10 genetik hastalığın tespitine olanak sağlayacak."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ