Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Eczacılar, talepleri karşılanıncaya kadar sözleşmeyi imzalamayacak. 1 Nisan’dan itibaren ilaçları SGK indirimi olmadan normal fiyatla satacak

        Tuba BALÇIKLI/İSTANBUL

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) arasında; ilaç satışını düzenleyen sözleşmenin süresi 31 Mart’ta doluyor.

        Eğer SGK ile TEB arasındaki sözleşme yenilenmezse hastalar eczaneden ilaçları SGK indirimi olmadan, normal fiyatı ile alacak; daha sonra faturaların tahsilatı için SGK’ya gidecekler.

        İki kurum arasındaki sözleşme krizine ilişkin İstanbul Eczacı Odası (İEO) Yönetim Kurulu Başkanı Cenap Sarıalioğlu, basın toplantısı düzenledi.

        Sarıalioğlu, SGK ile TEB arasında imzalanacak protokolde taleplerin karşılanmaması halinde eczacıların sözleşmeyi imzalamayacağını açıkladı. Eczanelerin SGK’nın Medula Sistemi üzerinden ilaç vermeyeceğini belirten Sarıalioğlu “Bu bir eylem değil, bir uyarı.

        SGK Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nu uyarıyoruz, taleplerimizin ciddiye alınmasını istiyoruz. Talepler karşılanmazsa 31 Mart sonrası yaşanacak kaosun sorumlusu eczacılar olmayacaktır” dedi.

        ‘71 BİN ÇALIŞAN İŞSİZ KALABİLİR’

        Eczacıların en son 3.5 yıllık sözleşme imzalayıp 2013 yılından itibaren hiçbir ekonomik iyileştirme görmediğini savunan Cenap Sarıalioğlu, şöyle devam etti: “25 bin eczanenin 13 bini yani yüzde 54’ü yoksulluk sınırında yaşıyor. Bu 13 bin eczanenin 2500’ü açlık sınırında yani 1500 liranın altında para kazanmakta. Türkiye’de 1700 eczane bu nedenle kepenk kapatmıştır. 4 gün sonra imzalanacak SGK protokolünde eczanelerin iyileştirilmesi için, 71 bin çalışanın işsiz kalmaması için ekonomik taleplerimiz var.”

        ECZACILARIN SGK’DAN TALEPLERİ

        SGK iskontolarının toplamciro üzerinden değil, SGK cirosuüzerinden yapılması

        Satış hasılatı baremlerininartırılması

        İskonto oranlarının düşürülmesi

        Reçete başına hizmet bedelininartırılması

        Reçete hizmet bedelinin

        KDV hariç olarak tanımlanması

        Muayene ücretlerinin eczanelerüzerinden tahsilatının kaldırılması

        Majistral tarifede yer alanfiyatların güncellenmesi

        Enjektör bedellerinin artırılması

        Mobil reçetelerde, reçetebaşı hizmet bedeli ödenmesi

        Tıbbi cihaz ve medikal malzemelerineczanelerden satışınınsağlanması adına Medula’dagerekli düzenlemelerin yapılması

        Mesai saatleri dışında yazılmışnöbetçi eczanelerce karşılananreçeteler için hizmet bedelininyüzde 50 oranında artırılması

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ