Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mersin Tarsus'ta genç kızın karaciğerinden 600 gram kist çıktı

        Mersin'in Tarsus ilçesinde 16 yaşındaki F.N.K.'nin karaciğerinden toplam 600 gram ağırlığında iki parça kist alındı. Kiste, aşısız köpek ya da etli çiğ köfteden bulaşan tenyanın yol açtığı sanılıyor.

        Alınan bilgiye göre, Tarsus'ta yaşayan 16 yaşındaki F.N.K., geçen ay başlayan karın ağrıların artmasıyla devlet hastanesine gitti. Yapılan muayene ve tetkiklerde karaciğerin sağ ve sol loplarında iki ayrı kist olduğu belirlendi.

        Bunun üzerine ilçedeki özel bir hastaneyebaşvurdu. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Sun, açık ameliyatla kistlerin alınması gerektiğini söyledi.

        Op. Dr. Mehmet Ali Sun ve ekibinin gerçekleştirdiği açık ameliyatla, sol karaciğerden 250 gram, sağ karaciğerden ise 350 gram kist çıkarıldı. Ayrıca genç kızın karaciğerinin hasar görmüş sol tarafı da alındı. Hastanede 3 gün gözetim altında kaldıktan sonra F.N.K., taburcu edildi.

        Op. Dr. Sun, bu kistlere, aşısız köpeklerin tenyası, etli çiğ köfte ve bazen de iyi temizlenmemiş sebze-meyveden bulaşan 'tenya echinoccocus'un yol açtığını söyledi.

        Op. Dr. Sun, "Tenya echinoccocus, çoğunlukla karaciğere, bazen beyin ve akciğere yerleşiyor. Bu canlıdan ve yol açtığı kistlerden korunmak için evcil köpekler aşılanmalı, etler iyice pişirilmeli ve sebze-meyve iyi yıkanmalıdır." diye konuştu.

        CHA

        MERSİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ