Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Fizik tedaviyle dimdik ve kaliteli bir yaşam mümkün

        Ceyda ERENOĞLU/HABERTÜRK MAGAZİN

        Tüm vücut elektriksel kas uyarımı (EMS) ile tedavi edici egzersizlerin uygulanması fizik tedavi alanında son yılların en heyecanlı sonuçlarının alınmasını sağlıyor. Tüm vücut elektriksel kas uyarımı sistemi, vücuda giyilen ve üzerinde elektrotlar olan bir yelek ve kol-bacak bantları yardımıyla uygulanıyor. Kişi egzersiz programını bir egzersiz eğitmeni gözetiminde uygularken ana kas gruplarına uygulanan elektriksel uyarılarla kasın maksimum çalışması sağlanıyor.

        Sistem, yüzeyel ve derin kasları aynı anda çalıştırarak her yaş ve durumda eklemleri koruyup hem kas gücü hem de dayanıklılıkta artış sağlıyor. Bunun sonucunda hastalarda sadece ağrı azalması değil çeviklik ve dayanıklılıkta artış da meydana geliyor. Bu antrenman programındaki kişiler, gereksinimlerine göre tasarlanmış egzersiz programını gözetim altında uygularken hem tedavi oluyor hem de yaşamdaki duruşlarını geliştiriyorlar.

        Prof. Dr. Füsun Uysal “Tüm hastalarımızda motivasyonun arttığını ve yorgunluk hissinin azaldığını görüyoruz. Üstelik bu etki için haftada sadece 2 kez yarım saat süreyle bu sistemde çalışmak yeterli oluyor” diyor. Bu egzersizler sonrasında kişinin gereksinimine uygun başka uygulamalar da yapılıyor. Örneğin anti-gravite yürüme bantları ile yürümenin akıcılığının kazandırılması ya da su içi yürüme sistemleri ile yürürken aynı zamanda bacak kaslarının güçlendirilmesi gibi uygulamalar, ihtiyaç duyan hastaların egzersiz reçetelerine ekleniyor

        İŞİN SIRRI BU CİHAZLARDA

        Elektrikselkas uyarımı ile tüm vücut antrenman sistemleri (EMS training, vücuttaki ana kas gruplarına bağlanan elektrotlar eşliğinde vücudun aktif olarak tedavi edici egzersizlerle çalıştırılması ve bu esnada kasların elektriksel olarak uyarılmasıyla kullanılır) şöyle sıralanıyor:

        -ANTİ-GRAVİTE YÜRÜME BANTLARI: Kişinin vücut ağırlığını azaltarak yer- çekimini bir miktar ortadan kaldırıp istenen vücut ağırlığında yürütülmesi için kullanılıyor. Ortopedik cerrahi sonrası ya da nörolojik hastalıklarda yürümenin kazandırılmasında çok etkili bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor.

        -SU İÇİ YÜRÜME SİSTEMLERİ: Su dolu bir tankın içerisinde yürüme bandı içeren bireysel havuz sistemi olarak tanımlanıyor. Suyun kaldırma etkisi, masaj etkisi ve direnç etkisi sayesinde yürüme sırasında bacakların, aşırı yüklenmeden güçlenebilmesi sağlanıyor.

        FİZİK TEDAVİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

        -Yanlış: Fizik tedavi sadece ağrının giderilmesine yönelik bazı uygulamaların yapıldığı bir tedavi yöntemidir.

        -Doğru: Fizik tedavi ve rehabilitasyon sadece ağrılı durumlarda değil, fonksiyonel kısıtlılıkların olduğu birçok hastalıkta kullanılan ve büyük bir yelpazedeki yöntemleri içeren bir disiplindir.

        -Yanlış: Fizik tedavi kişiye pasif olarak uygulanan yöntemleri içerir.

        -Doğru: Hastanın tedaviye aktif olarak katıldığı, tedavi edici egzersizleri içeren bir programdır.

        -Yanlış: Tedavi her bireye aynı şekilde uygulanır.

        -Doğru: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının kişiye özel olarak tasarlanması gerekir.

        -Yanlış: Genelde yaşamın ileri yıllarında uygulanır.

        -Doğru: Her yaşta ve gereken her durumda uygulanabilir.

        -Yanlış: Fizik tedaviye bir kez başlandığında düzenli olarak her yıl yapılması gerekir.

        -Doğru: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları düzenli olarak uygulanmaz. Gerektiği durumlarda ve gereken sıklıkta hekim denetiminde yapılır. Doğru uygulanıp hedeflere ulaşılır ve kişi egzersizlerini yaşamına entegre edebilirse bir daha gerekmeyebilir.

        SÜREKLİ TELEFONA BAKMAK OMURGA HASTALIKLARI NEDENİ

        -Uzun süreli masa başı çalışma, elimizdeki akıllı telefonlara ve tabletlere bakmaya bağlı olarak ciddi duruş bozukluklarına ve kalıcı olabilecek omurga hastalıklarına yakalanabileceğinizi biliyor musunuz?

        -Düzenli egzersiz sağlıklı yaşam için şart olsa da egzersiz sıklığını ve şeklini belirlemeden önce vücudunuzun metabolik ve mekanik açıdan hangi durumda olduğunun belirlenmesi gerektiğini biliyor musunuz?

        -Kişiye uygun olmayan egzersizlerin sakatlıklara neden olabileceğini biliyor musunuz?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ