Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kanser hastalarından ilaca erişim için kampanya

        196 ülkede 70 milyondan fazla kullanıcısı bulunan dünyanın en büyük imza kampanya platformu Change.org’da kanser hastaları kampanya başlattı. Nivolumab etken maddeli yeni nesil kanser ilacının ithal olması ve SGK geri ödeme kapsamında olmaması nedeniyle şu ana kadar 1800’ü aşkın kişinin imzası yer alan kampanya ile, hasta ve hasta yakınları çağrılarına yanıt bekliyorlar.

        FDA ‘devrim yaratan ilaç’ statüsü verdiği ilaç; bağışıklık sistemini, kanserli hücrelere karşı daha kesin ve etkili saldırılar yapacak şekilde yükselterek yok etmesini sağlıyor. Akciğer kanserinin en sık görülen türü, küçük hücre dışı akciğer kanseri olarak biliniyor ve her 8 akciğer kanserinin 7'si bu türden görülüyor. İlaç bugün 59 ülkede ruhsatlı olup, 50’den fazla klinik araştırmaya 18.000’den fazla hasta kayıdı yapılmıştır.

        TÜRKİYE’DE HENÜZ RUHSATLANDIRMA AŞAMASINDA

        İlacın ileri evre akciğer kanseri, ileri evre böbrek ve yine ileri evre cilt kanseri tedavisi için ABD’de ve AB ülkelerinde onayı bulunuyor. Türkiye’de ise henüz ruhsatlandırma aşamasında yer alıyor.

        KANSER HASTALARI VE HASTA YAKINLARI KAMPANYA BAŞLATTI

        Bu ilaca ulaşamayan hastalar ve yakınları, kampanya platformu Change.org’da mağduriyetlerini şöyle anlatıyor:

        “Kemoterapiden farklı olarak immünoterapi yöntemi olan bu ilacın tek tek başvuran hastalarda kullanılmasına izin veren Sağlık Bakanlığı, ilacın ülkemize toplu ithal edilerek hastanelerde yaygın olarak kullanılmasına henüz imkan sağlayamamıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu da bu ilaç için geri ödeme yapmamaktadır. Bu bedel, hastalar tarafından karşılanamaz bir ücrettir. Gecikilen her gün yeni canlar kaybedilmektedir. Akciğer kanseri tedavisinde çığır açan bu ilacın uygun endikasyonlara uygun hastalara ücretsiz uygulanmasını, SGK ve Bakanlık yetkililerinin duyarlı olmasını istiyoruz.”

        İmza kampanyası, https://www.change.org/p/sgk-opdivo-ilacı-kullanan-akciğer-kanseri-hastalarının-tedavi-giderlerini-karşılasın adresinde devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ