Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Afrika'daki Türk işçilerde salgın hastalık paniği!

        Etiyopya'da demiryolu yapımında çalışan Türk işçilerinin tifo ve tifüs salgınıyla mücadele ettikleri öne sürüldü.

        İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat -İş) Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol, bölgede barınma ve beslenme koşullarının oldukça yetersiz olduğunu ifade etti.

        Akyol, "Etiyopya'da, Türk işçilerinin yaşadığı sağlık sorunu sadece buraya özgü değil. Başka Afrika ülkelerinde de yaşanmaktadır. Ancak Etiyopya'da toplu bir salgın görüldüğü için dikkat çekmiştir. Kayıt dışı onlarca kişi resmi açıklama dışında bu hastalığın mücadelesini vermektedir" dedi.

        "TİFO VE TİFÜS ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURMAKTADIR"

        Tifo ve tifüs hastalığı ile ilgili bilgi veren Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Bülent Durdu ise tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

        Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Durdu, "Tifo altyapı şartları uygun olmayan yerlerde ve geri kalmış bölgelerde görülmektedir. Tifüs ise insan vücut bitiyle bulaşan ölümcül sonuçlar doğuran enfeksiyon hastalığıdır.Günümüzde çok nadir görülmesine rağmen özellikle Afrika'nın bir bölgesinde yılda 10 bin ile 20 bin arasında yeni olgunun bildirilmektedir.Zamanında doğru tanı ve tedavi yapılmazsa damarlarda yıpranma ve bu yıpranma sonrası iç organlarda fonksiyon kaybı ve organ yetmezliğine kadar giden ölümcül sonuçlar doğurmaktadır" dedi.

        FİRMADAN TİFO VE TİFÜS SALGINIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

        Etiyopya'da demiryolu inşaatını sürdüren Yapı Merkezi firmasından yapılan açıklamada ise bazı Türk işçilerde tifo ve tifüs hastalığına rastlandığı ancak tedavilerinin yapılmakta olduğu ifade edildi.

        Yapı Merkezi firmasından yapılan yazılı açıklamada, " Türkiye ve dünyada 50 yılı aşkın süredir müteahhitlik hizmetlerinde öncü rol oynayan bir şirket olarak dünyanın her yerinde çevre ve sağlık kurallarına uygun şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bölge ülkelerde görev alan personelimizin aşı ve sağlık taramaları hassasiyetle izlenip raporlanmaktadır. Ancak tüm dünyada aşının tifo hastalığında yüzde 70-80 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Aşı gerçekleştirilen hastaların tifoyu çok daha kolay atlattığı raporlanmaktadır.

        Kurumumuzca tedbir amaçlı yapılan rutin sağlık taramaları sonucunda 230 kişiden oluşan Karekore kampında 11 personelde pozitif bulguya rastlandığı belirlenmiştir. Ancak hastalık belirtisi bulunmasına rağmen bu 11 personel hastalığı ayakta geçirmektedir. Söz konusu gelişme üzerine 11 personelin tamamına tedbiren ilaç tedavisi uygulanmıştır. Tedavisi devam eden tüm personelimizin herhangi bir hayati durumu bulunmamakta ve günlük hayatlarına sorunsuz şekilde devam etmektedirler

        Tüm kamplarımızdaki revirlerimiz tecrübeli doktorlardan oluşan ekiplerle personelimiz ve ihtiyacı olan lokal halkın ihtiyaçlarını gidermek için çalışmaktadır.

        Etiyopya'daki kamplarımızda yiyecekler Türkiye'den getirilirken kullanım suları her ay test edilmektedir. Yemekhaneler ise rutin olması gereken standart testlerden geçirilmektedir.

        Sektörün gelişmesi ve modernleşmesinde öncü olan şirketlerden biri olarak çalışma arkadaşlarımızın sağlığı ve çevre konusu her zaman önceliğimizdir" denildi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ