Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Okulda beslenme çantasını yasakladılar

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’de okullar uzun yaz tatili dönemine girse de okullar açıldığında öğrencilerin beslenmesi yine gündemde olacak. Kantinlerde ve okul çevresinde satılan fast foot yiyecekler sorunu dile getirilecek. Türkiye’de henüz tartışılmasa da çocukların okullara giderken ebeveynlerin hazırladığı ve yanlarında götürdükleri beslenme çantası İngiltere’de önemli bir soruna dönüşmüş vaziyette.

        OKULLARDAN AYAR

        Beslenme çantası İngiltere’de bir ilkokul tarafından yasaklandı. Nedeni ise velilerin sağlıksız yiyeceklerle doldurması. Yasağın uygulandığı Milton Kynes kentindeki St Mary Magdalene Katolik İlkokulu Müdürü Rosemarie Jones, anne ve babaları suçladı: “Ebeveynler çocuklarını, beslenme çantalarının içine bisküvi, çikolata ve hatta soğuk McDonald’s patatesleri doldurarak okula gönderiyor.” Okul yönetimi öğrencilerin artık, hükümetin çocuklar için hazırladığı evrensel beslenme programı çerçevesinde hazırlanan ücretsiz mönülerle besleneceğini açıkladı. Jones, “Öğrenciler için dengeli ve sıcak yemek içerikli mönüler hazırlıyoruz, ancak beğenmezlerse onlara okul yemek şirketleri aracılığıyla başka bir mönü söylemesi için seçenek de sunacağız” dedi.

        Yasak ve yeni beslenme programıyla ilgili bilgi vermek için velilere mektup gönderen okul müdürü Jones, bazı velilerin eleştirileriyle karşılaştı. İngiliz Daily Mail Gazetesi’ne konuşan bir veli, “Benim çocuğum evden gönderilmeyen herhangi bir yemeği yiyemiyor. Karar hiç adil değil” dedi. Ancak Jones, bu kararın çocukların yararına olduğunu söyleyerek, okul yönetimini savundu. Türkiye’deki beslenme çantaları ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, yasağın Türkiye’de de hayata geçirilmesinden yana. Duman’a göre, beslenme çantası yasağının özellikle ekonomik durumu iyi olmayan aileler için iyi olabileceğini söyledi ve “Öğrencinin yanında getirdiği yiyecek havalar ısındığında bozulabiliyor ya da çocuğa yeterli gelmiyor. Beslenme çantaları obezitenin en önemli nedeni. Annelerin de bu konuda eğitilmesi önemli. Veli çocuğunun çantasına hangi yiyeceği koyacağını bilmeli” dedi.

        ÇANTADA NELER OLMALI?

        Kutu süt, kutu ayran, kutu meyve suyu, karışık meyveli kuruyemiş (çekirdeksiz siyah üzüm, kuru dut, badem, fındık, fıstık, kuru kayısı, kuru incir, leblebi), taze meyve, anne kurabiyesi, anne poğaçası, anne sandviçi ve su gibi sağlıklı besinler içermeli. Hazır gıdalar değil, evde hazırlanmış gıdalar konulmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ