Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Çocuk istismarı nasıl engellenir?

        Çocuk istismarı, çocukların sağlığına zarar veren ve gelişimlerini bozan davranışların bir erişkin ya da çocuktan gelişimsel olarak büyük biri tarafından gerçekleştirilmesidir. Son yıllarda artan ve toplumların kanayan yarası olan çocuk istismarı sorununa dikkat çekmek için Avcılar Kaymakamlığı Bağımlılığı Önleme ve Bağımlılıkla Mücadele Merkezi "Çocuk İstismarına Multidisipliner Yaklaşımlar" başlıklı seminer düzenlendi.

        Eğitim kurumlarındaki öğretmenlere ve velilere düzenlenen seminer Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Açılış konuşmalarını özel bir üniversitede rektör olan Prof. Dr. Cuma Bayat ve Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan yaptı. Konuşmaların ardından Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Didem Yücel "Çocuk İstismarına Multidisipliner Yaklaşımlar" adlı seminerinde, istismar ve ihmal olgularını nasıl ayırt etmeliyiz, fiziksel istismar mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız, cinsel istismarın klinik bulguları, istismardan korunmada öğretmenin rolü gibi konulara değindi.

        Okullarda çocuklarla daha çok vakit geçirdikleri için özellikle öğretmenlerin bu tip sorunları algılamada daha dikkatli olmasına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Didem Yücel, istismara uğrayan çocukları takip ederek ve bazı fiziksel özelliklerinden istismarı nasıl anlaşılabileceğine dair bilgilere de yer verdi. Fiziksel istismarın gerçekleşmesini kolaylaştıran faktörlere de değinen Yücel, özellikle anne- baba ilişkileri bozuk ve aile bireylerinin psikolojik rahatsızlığı olması durumunda istismarın daha çok görüldüğünün altını çizdi.

        "ÇOCUKLAR SAĞLIKLI YETİŞMELİ Kİ ONLARA SAĞLIKLI BİLGİLER AKTARABİLELİM"

        "Geleceğimiz oluşturan çocukların kötü alışkanlıklarını önlemek, onları korumak ve yapılan istismarları önlemek için bu semineri düzenledik" diyen Prof. Dr. Cuma Bayat Avcılar Kaymakamlığı ile bu konuda işbirliği yapmaktan dolayı memnun olduklarını dile getirdi. Prof. Dr. Cuma Bayat aynı zamanda, "Eğitimcileri, çocuklarımızı korumak amaçlı bilgilendirmek için üniversite bünyemizde bulunan uzmanlarımızla beraber seminere katılım sağladık. Çocuklara yönelik bütün istismarlar, çocukların gelişimini olumsuz etkileyen faktörlerden oluşuyor. Fakat bugünler de özellikle çocuklara karşı işlenen cinsel istismar konusu güncel olduğu için bu konunun altını biraz daha çizmek istedik. Özellikle eğitimcilerin özellikle çocuklar yönünde eğitilmesi toplumda zincirleme bir etki oluşturacağından dolayı bu tip etkinliklere çok önem veriyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, onlar için ne yapsak azdır. Geleceğimiz ve kendimiz için bunu yapmalıyız. Çocuklar sağlıklı yetişmeli ki onlara sağlıklı bilgiler aktarabilelim" dedi.

        "ANCAK BU ŞEKİLDE ÇOCUKLARIMIZI TOPLUMA KAZANDIRABİLİRİZ"

        Avcılar Belediyesi'nin Bağımlılığı Önleme ve Bağımlılıkla Mücadele Merkezi profesyonel anlamda Avcılar'da bulunan risk altındaki çocuklar için proje ürettiklerini söyleyen Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan bu doğrultuda da çözüm odaklı çalıştıklarını ifade etti. Bu şekilde özellikle bağımlılıkla ilgili en üst düzeyde sorumluluk aldıklarını belirten Hulusi Doğan, "Geliştirdiğimiz projelerle beraber risk altındaki çocukların sorunlarının daha da kötüye gitmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bütün öğrenciler ve çocuklar bizim için önemli ama şuan belirlediğimiz 1000 risk altındaki çocuğumuzu odak noktası haline getirip onların sorunlarına yoğunlaşıyoruz. Amacımız risk altındaki çocuklarda bağımlılığı önlemek ve eğer daha önce başlamış olduğu bir bağımlılığı varsa daha da kötü sonuçları önceden belirleyip gidermek. Ancak bu şekilde çocuklarımızı topluma kazandırabiliriz" şeklinde konuştu.

        Çocuk istismarını da bu yüzden çok önemsediklerini dile getiren Doğan, "Bu sorunların biraz daha önemle değerlendirilmesi lazım. Öğretmenlere yani çocuklarımızdan sorumlu olan kişilere verdiğimiz bu seminer ile istismara uğrayacak olan çocuklarımızı korumuş olacağız. Tabi ki de sadece eğitimle değil. Bu sorunun daha da derinlemesine incelenmesi lazım. En azından istismarla ilgili bir konu varsa aldıkları profesyonel eğitimle bunu tespit edebilecekler. Tespit ettikten sonra da gerek hukuki gerek sağlık gerekse diğer yönlerden ne gerekiyorsa yapılması gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ