Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kaygı bozukluğu ile baş etme yöntemleri

        Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, kişilerin yaşadığı bedensel yakınmalar sonucunda bedene bağlı bir hastalık olduğunu düşündüğünden dolayı hekime başvurduklarını belirterek, "Çoğunlukla yapılan tüm incelemeler, tahlil ve tetkikler sonucunda bedene bağlı bir hastalık olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak kişi bedensel yakınmalar yaşamaktadır" dedi.

        Kaygı bozukluğu belirtileri nelerdir?

        Kaygı bozukluğunun belirtilerini yaşayan kişinin yaşadığı belirtileri bedensel bir hastalık ile karıştırması ve bu nedenle korkmasıyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Psikolog Naciye Tokaç, "Kaygı bozukluğunda hissedilen bedensel yakınmalar; çarpıntı, nefes alamıyormuş gibi olma, terleme, sıcak/soğuk basması, titreme, başında uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, bulanık görme, ağızda kuruluk, bedende titreklik, halsizlik, bayılacakmış gibi hissetme gibi belirtilerdir. Kişi bu belirtilerden bazılarını hissetmekte ve genellikle bu belirtilerin bedensel bir hastalığa işaret ettiğini düşünmektedir. Kaygı bozukluğunda önemli bir diğer nokta ise; düşünce yapısıdır. Bedensel belirtilere bağlı olarak ortaya çıkan genellikle bir hastalığı düşündüren düşüncelerdir. Çarpıntısı olan kişi genellikle bu çarpıntının bir kalp krizi işareti olacağını öngörerek; kalp krizi geçireceğim gibi endişeli bir düşünce zihninden geçirir. Nefes almakta zorlandığını hisseden kişi, yeterince nefes alamayacağım ve boğulacağım düşüncesine kapılır" ifadelerini kullandı.

        "KAYGI BOZUKLUĞUNDA DÜŞÜNCE KALIPLARI AYNIDIR"

        Kaygı bozukluğunda iki noktanın önem taşıdığını belirten Tokaç, "Kaygı bozukluğunda bedensel yakınmalar ve buna eşlik eden olumsuz düşünceler birlikte görülür. Kaygılı düşünceler çoğunlukla belirli kalıplara sahiptir. Delirme/aklını yitirme, kontrolünü kaybederek kendisine veya çevresine zarar vermekten korku ile şiddetli ölüm korkuları görülür. Çoğu kişide bu üç düşünce özelliğinden birisi daha baskın olarak görülürken; bazen ikisi aynı anda görülebilir. Dikkati çeken; düşünce kalıpları daima aynıdır. Bir diğer önemli durum ise kaygı belirtilerini devam ettiren şeydir ki; kişinin aynı şeyi tekrar yaşamamak için, yaşamaktan korktuğu yer, zaman, kişi ve faaliyetlerden kaçınmasıdır. Kaçınma davranışı, kaygının devam etmesini sağlar. Kaygı atağı yaşayacağını düşündüğü durumlardan kaçınmasının nedeni; yaşadığı durumun oldukça rahatsız edici sonucunda aynı şeyi tekrar yaşama korkusudur. Korku öyle yoğundur ki; kişi bunu tekrar yaşamaktansa günlük yaşamı için mecburi olan işlerinden, hoşlandığı faaliyetlerden bile vazgeçer" dedi.

        Kaygı atağı sırasında ortaya çıkan bedensel yakınmaları devam ettiren şeyin kişinin bu belirtileri tekrar yaşama kaygısı olduğunu ifade eden Tokaç, şu şekilde devam etti:"Bu kaygı tetikleyici unsur görevi görerek, bedensel yakınmaları uyarmaktadır. Bedensel şikayetlerin ortaya çıkması ise kişinin korkusunu ve umutsuzluğunu yükselterek; kişiyi içinden çıkılmaz bir kısır döngü içerisine iter. Bu kısır döngüden çıkmanın yolu; bedensel yakınmaların oluşmasına rağmen gerçekleşmediğinin ve korkulan şeylerin gerçekten ortaya çıkmadığının kişi tarafından anlaşılmasıyla olacaktır."

        Bedensel yakınmalara bağlı olarak ortaya çıkan düşünceler karşısında yapılması gerekenleri belirten Psikolog Naciye Tokaç, "Bedensel yakınmalara bağlı olarak ortaya çıkan düşünceler karşısında ise yapılması gerekenler; kaygılı düşüncelerinin her zamanki, sağlıklı, normal düşünce içeriğinden farklı olduğunu fark etmesiyle başlar. Kaygı bozukluğu sırasındaki düşünceler genellikle gerçeğe, akla, mantığa uygun olmasa da yaşadığı korku o denli büyüktür ki düşüncelerinin gerçekliğini sorgulayamaz bile. Asansöre binmekten kaçınan kişi, asansöre binen başka birçok kişinin nasıl orada kalabildiklerini ve nefessiz kalmadıklarını aklına bile getiremez. Kişinin kaygı içerikli düşünceleri ile normal, sağlıklı düşüncelerini ayırt etmesi sonucunda kaygı içerikli düşüncelerinin gerçek olmadığını bilmek onu rahatlatacaktır. Ayrıca bu düşüncelerini umursamamasını, önemsememesini öğrenmesini sağlayacaktır. Böylece kişiye rahatsızlık ve huzursuzluk veren sebep geçersiz olacaktır. Bu adım rahatsızlığın iyileşmesi için oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ