Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Neden diyete devam edemiyoruz?

        Demet DEMİRKIR / HABERTURK.COM

        demetdemirkir@haberturk.com

        Pek çok kadının bildiği gibi diyetler pazartesi başlar, birkaç gün sürer ve yeme alışkanlığı eskiye döner. Ancak beslenirken bazı kurallara uymak, biraz hareket etmek fit olmanın kapılarını açabilir. Diyestiyen Ayşe Tuğba Şengel, diyetinaç kalmak, öğün saatlerine sürekli dikkat etmek ve su içmekten ibaret olmadığını anlamak gerektiğine dikkat çekiyor. En büyük yanlışın bilinçsiz yapılan diyetler olduğuna dikkat çeken Şengel, düşük kalorili diyetler ve hızlı kilo vermek için bedeni zorlamayı da kendimize yaptığımız kötülük olarak görüyor.

        Peki, ne yapmalıyız? Pazartesileri başlayan diyetlerin devamlılığını sağlamak ve fit bir görünüme kavuşmak için hangi adımları izlemeliyiz? İşte Pazartesi günü diyete başlarım dedikten sonra vazgeçmemize neden olan o 9 işaret ve aslında yapmamız gerekenler...

        1- Rüyalarında bile yemek yediğini görmek.

        2- Hafif atıştırmalık olarak düşündüğün menü...

        3- İşyerinde bütün sabahı öğlen öğünün bütün öğleni de akşam öğününü bekleyerek geçirmek.

        4- Her öğünün tatlısız bitme olasılığı...

        5- Pazartesi diyete başlıyorum deyip haftasonu abartmak.

        6- Duygularımın her türlü bana yemek yedirmesi. Üzülsem de sevinsem de yemek istiyorum...

        7- Haftasonu veya bütün boş zamanlarındaki eğlencenin yemek aktiviteleri üzerine kurulu olması.

        8- Her diyet yapma girişiminde "midem kazınıyor" belirtisi.

        9- "Su içsem yarıyor" lafını hücrelere kadar hissetmiş olmak.

        DİYET AÇ KALMAK, ÖĞÜN SAATLERİNE DİKKAT ETMEK VE SU İÇMEKTEN İBARET DEĞİL!

        Diyet listeleri ve programlarının zorlu bir süreç olduğunu belirten Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, sözlerine şöyle devam etti: "Diyet, aç kalmak, sürekli öğün saatlerine dikkat etmek, su içmek olarak biliniyor. En büyük yanlış bilinçsiz yapılan diyetler, düşük kalorili diyetler ve hızlı kilo vermek için bedeni zorlamak. Dünya Sağlık Örgütü ayda 2-4 kg vermenizi öneriyor. Daha yavaş ve aç kalmadan sağlıklı beslenerek, vücudumuza zararlı besinlerden uzak durarak ve spor yaparak zayıflamak öneriliyor. Ama bilinçsiz yapılan diyetler, hızlı kilo verme takıntısı bedeni ve psikolojiyi zorluyor ve açlık krizleri oluştuğu için diyetten çabuk uzaklaşıyorlar.

        Diyet listelerinde düşük kalorili, tek yönlü (dukan diyeti) diyet programları kısa süreli, hızlı kilo kaybı sağlıyor fakat daha sonra açlık krizlerine, tatlı krizlerine ve psikolojide bozukluğa sebep olduğu için etkisini kaybediyor ve diyet serüveni kısa sürede son buluyor. Metabolizma hızınıza uygun kalorili ve her besinden içeren çok yönlü diyetler herhangi bir vitamin ve mineral eksikliğine sebep olmadığı için daha uzun süreli kişiyi sıkmadan, açlık krizlerine ve yeme krizlerine sebep olmadan kilo vermede etkili oluyor ve verilen kilolar kolay kolay alınmıyor.

        DİYET YAPARKEN EN ÖNEMLİ ŞEY MOTİVASYON

        Diyet yaparken en önemli şey motivasyon, sağlığınızdaki değişime tanık olmaktır. Nefes alıp vermeniz rahatlar, merdiven çıkarken yorulma azalır, gece uyku kaliteniz artar, mide yanmalarınız azalır, açlık nöbetleriniz son bulur. Vücut ölçülerinizi (bel, kalça çevresi) takip etmek motivasyonunuzu artıracaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ