Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kürek sporu serotonin hormonunun salınmasını artırıyor

        Altınboynuz Spor Kulübü Başkanı Burak Demirsaran, kürek sporunun mutluluk hormonu diye bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını artırarak, bireylerin iç huzuruna katkı sağladığını söyledi.

        Demirsaran, yaptığı açıklamada, vücuttaki tüm kas gruplarını çalıştıran kürek sporunun sporcuya dik bir duruş kazandırdığını vurgulayarak, "İnsanlara neden kürek sporunu tavsiye ediyoruz. Öncelikle vücutlarını dengeli ve kalıcı olarak değiştirebilecekleri bir spor. Doğru bir şekilde kilo verebilecekleri, doğru bir şekilde ciğer kapasitelerini artırabilecekleri, daha dengeli bir hayat sunduğu için, insanları kürek çekmeye çağırıyoruz. Kürek çekmek mutluluk verir" diye konuştu.

        "İŞ HAYATI BİRAZ DAHA KOLAY HALE GELİYOR"

        Kürek sporunun bireylerdeki hırs ve kararlılık duygularını pekiştirdiğini belirten Demirsaran, şunları kaydetti: "Kürek sporunun diğer sporlara nazaran farklılık gösterdiği bir konu da birlik, beraberlik duygusu… Ülkemizde ve dünyada insanlar bir şekilde iş hayatının içerisindeler ve iş hayatında çeşitli zorluklar yaşıyorlar. Kürek sporunun iş hayatına katkısı bu yönde biraz farklı. Ekip ruhunun, dayanışma gücünün, birlik beraberliğin orantılı bir şekilde artırılabildiği sporlardan bir tanesi. Örneklemek gerekirse, suyun üzerinde beraber kürek çekmek zorundayız, beraber mücadele etmek zorundayız. Teknenin sürat kazanması için küreklerin aynı anda suya girip çıkması lazım. Sporcular tekne üzerinde bu mücadeleyi verdikçe o mücadeleyi günlük hayatlarına da yansıtmaya başlıyorlar yavaş yavaş. Günlük hayattaki işlerinden daha az kopmaya başlıyorlar, daha bitirici hale geliyorlar. Bu da tabii hem insanlara hem şirketlere pozitif yansıyor. Belli seviyede kürek çekmiş sporcuların iş hayatlarına baktığınız zaman hepsi çok başarılı, hepsi çok dengeli, hepsi de ekibi çok iyi yönetir seviyede… Tabii böyle olunca da iş hayatı biraz daha kolay hale geliyor."

        "İYİ BİR FİZİK İÇİN KÜREK SPORUNU TERCİH EDEBİLİRSİNİZ"

        Mutlu ve disiplinli bir yaşam için kürek sporunu öneren Burak Demirsaran, şöyle konuştu:"Tüm hayatınızı belli seviyeye çekebilmek, mutlu olabilmek, iyi bir fizik sahibi olabilmek ve dengeli yürüyebilmek için kürek sporunu tercih edebilirsiniz. Kürek sporu size bunları zaman içinde kazandıracaktır. Bu sporu yaptığınız sürece vücudun size salgıladığı mutluluk hormonu sürekli devam edecektir. İç huzurunuza katkı sağlayacaktır. Bunun etkisiyle hayatı çok daha başka görmeye başlayacaksınız. İşlerden korkmadan daha fazla üzerilerine giderek bir sürü probleminizi çözmeye başlayacaksınız."

        "İDEAL BAŞLANGIÇ YAŞI 13-14"

        Yediden yetmişe tüm yaş gruplarıyla kilo ve fiziğe sahip insanların küreğe başlayabileceğini anlatan Demirsaran, çocukların 13-14 yaşlarında kürek sporuna kazandırılması halinde verimli bir sporculuk hayatı yaşayabileceğine dikkati çekti.

        Demirsaran, "Kürek sporu çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Kürek sporuna başlama yaşı genelde 13-14 yaşlarıdır. Bu yaşlar çocukların dik durma ihtiyaçlarının olduğu dönemlerdir. 13-14 yaşlarından sonra çocuklarımızı bu teknelere almaya başlıyoruz. Bu yaşlarda kas gruplarının dengesini sağlayabiliyoruz. O yaşlarda ağır antrenmanlar olmayacağı için vücuda ekstra yükler bindirmeden çocukların fiziksel gelişimine katkıda bulunabiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        İsteyen herkesin bu spora istediği yaşta başlayabileceğini söyleyen Demirsaran, "Kürek sporunun en büyük özelliği hangi yaş grubu olursa olsun, belirli dengeler içerisinde çalışma imkanı sunduğu için isteyen herkes istediği yaşta, istediği kiloda bu spora dahil olmaya başlayabiliyor. Federasyon destekli yarışmalara katılabiliyor. 'Ben bu spora başlamak istiyorum' diyen herkes yakınında bulunan kürek spor kulüplerine giderek bilgi alabilir, antrenmana çıkabilir" diye konuştu.

        Kürek sporuna 1989 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü'nde başlayan ve milli sporcu olarak bu alanda pek çok kez Türkiye'yi temsil eden Burak Demirsaran, 1800'lü yıllarda İngiltere'de başlayan kürek sporunun, 20. yüzyılda Türkiye'de ilgi görmeye başladığını kaydetti. 1950 öncesinde Kürek Federasyonu yarışlarının düzenlendiğini söyleyen Demirsaran, kürek sporunun Türkiye'de son birkaç yılda yaygınlaştığını belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ