Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
        1

        Op. Dr. Turay Yazıcı, meme kanserinde erken teşhisle kanserden tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

        2

        Meme kanserine karşı en iyi mücadelenin erken teşhis olduğunu ifade eden Op. Dr. Turay Yazıcı, "Türkiye'de kitle henüz oluşmadan meme kanserini teşhis oranı yüzde 5, erken meme kanseri olduktan sonra ise yüzde 30'ları geçmemektedir. O yüzden kadınları bilgilendirmek çok önemlidir.

        3

        Evvela kadınlar kendi memelerini tanımalı, memelerini kontrol etmeliler. Memelerindeki değişiklikleri, kitleyi ilk kendileri fark edebilirler. Herhangi bir şey fark etmeseler de aralıklı periyodlarla doktor kontrolünden geçsinler. Yaş 35-40 olduğunda ise ilk mammografi çekilmeli, 40 yaşından sonra yıllık muayene, mammografi ve ultrasonografi kontrollerine devam edilmelidir" dedi.

        4

        Maksatlarının meme kanserini erken yakalamak olduğunu belirten Yazıcı, "O zaman meme kanseri yüzde yüz tedavi edilebiliyor. 'Yakınlarımda meme kanseri yok, bende olmaz' demek yanlıştır. Çünkü meme kanseri yüzde 90 oranında tesadüfen olur.

        5

        Ailevi meme kenseri ise yüzde 10'u geçmez. Aynı soyda birden fazla meme kanseri, ailede genç yaşta meme kanseri var ise bu kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle ailelerinde genç yaşta meme kanseri olan kişilerin kanser taramalarına o ailede çıkan kanser yaşından 10 yıl önce başlamak gerekiyor" diye konuştu.

        6

        Mammografinin zararlı olduğu yönünde tartışmalar olduğunu ifade eden Yazıcı, "Mamografinin zararından çok yararı var. Ayrıca yeni cihazlarla alınan radyasyon dozları asgari seviyede olmaktadır. Dolayısıyla dünyada mamografi altın standart olarak kullanılmaktadır. Ama gençlerde ne yazık ki erken kanser teşhisi açısından mamografi değersizdir. Onların da kendi memelerini tanımaları çok önemlidir.