Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Plastik şişe zararlı mıdır?
        1

        İç salgı bezlerini bozan binlerce kimyasal ürün var. Plastik su şişelerinden ucuz oyuncaklara ve hatta kozmetik ürünlere kadar gidebilen bir sorun.

        2

        Ancak son yapılan çalışmalar; plastik vebanın nörolojik hasar ve davranışsal sorunlara neden olduğu yönünde sonuçlar ortaya çıkardı. Ayrıca bu kimyasalların neden olduğu hastalıklar için ortaya çıkan maliyet en az 340 milyar dolar.

        3

        İngiliz gazete Daily Mail'in haberine göre; Plastik şişenin, hormonları bozan kimyasal içerdiği ve kanser, şeker hastalığı (diyabet), dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizme yol açtığı bilim insanları tarafından bir raporla onaylandı.

        4

        Endokrini (iç salgı bezleri) bozan kimyasallar vücudun hormonal sistemi ile etkileşime geçiyor, gelişimi etkileyor ve hastalıkları tetikleyebiliyor. Plastikler günlük rutinimizde fazlasıyla kullandığımız ürünler. Plastik ve metal gıda kapları, deterjanlar, oyuncak ve kozmetikler ise en basit örnekleri...

        5

        BOMBA ETKİSİ YARATTI

        ABD merkezli NYU Langone Tıp Merkezi'nin yayınladığı rapor bomba etkisi yarattı. Rapora göre; IQ da dikkat alınmak üzere nörolojik hastalıklara yol açıyor.

        6

        Görünmeyen ama oldukça tehlikeli olan bu kimyasallar endometriozis (çikolata kisti), kısırlık, obezite, diyabet ve bazı kanser türlerine yol açtığı vurgulandı. Plastiğin yaygın olduğu ülkelerde ise bahsedilen bu hastalıkların nadir olduğunu söylemek zor.

        7

        New York'taki NYU Langone'dan baş araştırmacı Doç. Dr. Leonardo Trasande, araştırmaya göre kimyasalların hem insan sağlığını bozduğunu hem de insan sağlığı harcamaları üzerinde artış olduğunu kaydetti.

        8

        Doç. Dr. Trasande, 'Eğer önlem alınmazsa, çok daha büyük sağlık ve ekonomik sorun ile karşı karşıya kalacağız" dedi. Rapora göre, şişelerde kullanılan fitalatlar da dahil olmak üzere, vurgulanan kimyasalların Avrupa Birliği'ne bağlı bazı ülkelerde yasaklandı ve artık İngiltere'de de satılmayacak.

        9

        Yine Avrupa Birliği ülkelerinde 2008'de yasaklanan, mobilyadan kaplamalara, tekstilden izo­lasyona kadar çok geniş bir alanda üretilen ürünlerin alev dayanımlarını artırmak için kullanılan alev geciktirici ve böcek ilaçlarının da beyin gelişimini etkilediği ve IQ kaybına neden olduğu vurgulandı.

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ