Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Minik Gülce Alkan'a babasının karaciğeri nakledildil!

        Karaciğer yetmezliği olan 14 aylık Gülce bebek, babasının karaciğerinden yapılan nakille yaşama tutundu.

        Duygu ve Sinan Alkan çiftinin tek çocukları olan Gülce Alkan, aniden ortaya çıkan karaciğer yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle acil nakil listesine alındı. Babasının karaciğerinin uygun çıkması üzerine hemen ameliyata alınan 14 aylık Gülce'ye nakil yapıldı.

        "ŞAKA OLDUĞUNU ZANNETTİM"

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde başarılı bir operasyonla karaciğer nakli olan Gülce ve ailesi, hastaneden taburcu olacakları günü heyecanla bekliyor.

        Yaşadıklarını anlatan anne Duygu Alkan, kızındaki rahatsızlığı, nakil olmadan yaklaşık iki hafta önce yüzünde ve göz bebeklerinde belirginleşen sararmayla fark ettiklerini söyledi. Alkan, "Halsizleşmeye başlamıştı, yüzünde ve göz bebeklerinde ciddi sararma vardı. Hemen hastaneye geldik, bir anda karaciğer yetmezliği olduğu söyledi. Çok şaşırdım, hiç başımıza gelmemişti, ailemde böyle bir şey yoktu. Şaka olduğunu zannettim." dedi.

        Tedavinin sonuç vermemesi üzerine Gülce'nin acil nakil listesine alındığını ifade eden Alkan, bu süreçte eşine ve kendisine bazı testler yapıldığını, eşinin nakil için uygun bulunduğunu anlattı.

        Nakil aşamasının zorlu bir süreç olduğunu dile getiren anne Alkan, "Aynı anda eşim ve kızım ameliyata girdi. Zor bir süreç, hala da devam ediyor. Çok şükür eşim de kızım da gayet iyi durumdalar. Eşim taburcu oldu, evde dinliyor. Biz de yaklaşık iki hafta sonra iyileşip hastaneden çıkacağız. İnşallah bundan sonra da herşey iyi gider. Eşim sağolsun kızına ciğerini bağışladı" ifadelerini kullandı.

        Anne Alkan, kızı Gülce'nin nakille sağlığına kavuştuğu için çok şanslı olduklarını vurguladı.

        "KARACİĞERİ KÜÇÜLTEREK NAKLETTİK"

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde, nakli gerçekleştiren ekibin başında yer alan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Balcı, Gülce'nin anne ve babasının nakil için verici olmak istediklerini belirterek, babasının karaciğerinin daha uygun olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

        Baba Sinan Alkan'ı acilen nakil için ameliyata aldıklarını anlatan Balcı, "Çok küçük bir bebek, 10 kilogram ağırlığı var. Bebeklerin ameliyatları çok hassas ve teknik olarak titizlikle yapılması gereken ameliyatlar oluyor. Gülce'nin ameliyatı, babasından aldığımız karaciğer parçasıyla, başarılı bir şekilde gerçekleşti. Karaciğeri, Gülce'nin vücut ağırlığına uygun olacak şekilde küçülterek naklettik." dedi.

        Organ bağışının önemini vurgulayan Doç. Dr. Balcı, nakil olmayı bekleyen 30 bin kişi içerisinde 3 bin kişinin karaciğer beklediğini söyledi. Balcı, acil nakil listesinde çok sayıda hasta bulunduğunu, bunların önemli bir bölümümün de çocuk olduğunu ifade ederek, vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ