Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Yapay ışık göz sağlığını bozuyor!

        Kış aylarında, doğal ışıkla aramızdaki mesafe biraz daha açılıyor. Dolayısıyla daha fazla yapay ışık kullanıyoruz. Evde, ofiste ve bulunduğumuz tüm kapalı mekanlarda maruz kaldığımız yapay ışığın geliş açısı, parlaklık derecesi gibi detayları göz sağlığını çok yakından ilgilendiriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Alaeddin Durmaz, ışığın migren, göz tansiyonu, miyozis ve miyopi gibi birçok hastalığa etki ettiğini belirtti.

        IŞIK ÇOK PARLAKSA BAŞ AĞRISI YAPIYOR!

        Işığın çok parlak olduğu ortamlarda göz bebeğinin küçüleceğini kaydeden Durmaz, bu durumun baş ağrısına neden olacağını ve migreni tetikleyebileceğini belirtti. Aydınlatmalarda floresan ampullerin çok fazla elektromanyetik dalga yaydığını ve ışığı kesik kesik gönderdiği için önerilmediğine dikkat çeken Durmaz, LED ampul kullanılmasının gözleri daha az yoracağını da kaydetti. Aydınlık kadar loş ve karanlık ortamların da gözler için problem yaratacağına değinen Durmaz, “Ortam karanlık olduğunda daha iyi görebilmek için göz bebeği büyür. Bu da göz tansiyonunun artmasına neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

        ÇALIŞIRKEN IŞIK ÖNDEN GELMELİ

        Çalışma ortamlarındaki ışığın masaya önden vurması gerektiğini dile getiren Durmaz, kişinin gölgesinin masaya düşmemesi gerektiğini belirtti. Durmaz “Işık, göz hizasının daha yukarısından masaya gelmeli. Sağ el kullanıyorsak ışık soldan, sol elimizi kullanıyorsak ise ışık sağdan omuz üzerinden masaya düşmeli” dedi. Gece uyurken ışıkların açık bırakılmaması konusunda da uyarılarda bulunan Durmaz, bu durumun gözde miyozis (küçülme) yaparak miyopiye neden olabileceğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ