Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Balık adamlar kalbini dinledi!

        Dalış sporuna ilgi gün geçtikçe artıyor. Fakat söz konusu dalış olunca, bir dizi önlemlerin alınması da önem kazanıyor. Türk Balıkadamlar Kulübü’nde gerçekleşen ‘Suyun Altındaki Kalbim’ konferansında balıkadamlar ile bir araya gelen Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, “Güvenli dalış, yalnızca konuyla alakalı teknik bilgi ve tecrübe olarak algılanmamalı. Sağlıklı bir kalbiniz yoksa, dalış sporu ölümcül sonuçlara neden olabilir” dedi.

        DALIŞ ESNASINDA SARF EDİLEN EFOR KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

        Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili bazı problemlerin herhangi bir belirti vermeksizin ortaya çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Günsel Avcı, böyle bir durumun sualtında söz konusu olması halinde boğulma veya akciğer barotravmasının (akciğer hasarı, akciğer ödemi, akciğer kanaması) yaşanabileceğinin altını çizdi.

        Prof. Dr. Günsel Avcı, “Kalp ve damar sistemi sorunu olan bireylerin sualtında korku ve heyecan yaşaması kalp krizi riskini artırıyor. Dalgıçlar için bir diğer risk unsuru da, vücut ısısının aniden değişmesine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Dalış esnasında suyun belirli seviyelerinin altına inildikçe soğuması da kalp sorunlarının yaşanmasına neden oluyor. Bu vesileyle yüzmek için bile olsa suyun ve eforun kalp damar sistemi üzerindeki etkilerini göz ardı etmemek gerektiğini tekrar vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

        DALGIÇLAR KALBİ İÇİN ÖNLEM ALMALI

        Prof. Dr. Günsel Avcı, “Dalgıçların sağlık kontrollerinde kalp damar sistemi özenle değerlendirilmeli, kan basıncı, nabız, kalp, akciğer, çevre damarlarının muayenesinden sonra, EKG çekilmeli, kan tetkikleri ile risk faktörleri araştırılmalı, efor testi yapılmalıdır. Bu ön testlerde sorun görülürse, kalp damar hastalığı yönünden kardiyolojik konsültasyon ile incelemeler derinleştirilmelidir. Bu muayenelerde amaç; gizli ya da sessiz kalp hastalığı olanları saptamak ve dalmasına izin vermeyerek, karşılaşılabilecek olumsuzlukları önlemektir” dedi.

        DOĞAL BYPASS İLE GÜVENLİ DALIŞ YAPMAK MÜMKÜN

        Konferans konuşmasını önleyici tedaviye vurgu yaparak sonlandıran Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı şunları söyledi:

        “Suyun altındaki koşullar düşünüldüğünde, kalp ile ilgili bir sorun yaşanması halinde hızlı müdahale edilmesi güçleşiyor. Dolayısıyla dalgıçlar için önleyici tedaviler önem kazanıyor. Koroner kalp hastalığının her evresinde uygulanan kansız ve ameliyatsız bir tedavi olan Doğal Bypass (EECP) tedavisi, ileri düzeydeki koroner kalp hastalığı tedavisinin yanı sıra önleyici bir tedavi olarak öne çıkıyor. EECP ile Doğal Bypass tedavisi, özellikle sporcular için çok uygun bir tedavi. Vücudun belden aşağısına kalp atışları ile uyumlu bir ‘Ritmik Masaj ’şeklinde uygulanıyor. Böylece kalp başta olmak üzere tüm doku ve organlarda kanlanma artıyor. Kanlanma ve kan dolaşımının artmasına bağlı olarak kalp krizi riski asgari seviyeye düşüyor, kaslarda yorgunluğa yol açan maddelerin uzaklaştırması ile birlikte performans artışı yaşanıyor. EECP yalnızca koroner kalp hastalıklarının tedavisinde değil, diğer birçok sağlık problemi için de alternatif bir tedavi seçeneği olarak öne çıkıyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ