Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Recep Akdağ: 6.5 milyarlık ithal ilaç yerlileştirilecek

        SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Habertürk Ankara Temsilciliği’ni ziyaret etti. 4 aydır sağlıkta dönüşümün ikinci fazını çalıştıklarını anlatan Akdağ, bunun için Avrupa’dan yardım alındığını söyledi. Akdağ, “ABD, Kanada ve Şili’den uzmanlar getiriliyor. Eylemlerin sonuç göstergelerini yazacağız ve ulaşacağız” dedi.

        Akdağ, şu bilgileri verdi: “Aşağı yukarı 6.5 milyar TL’lik bir ilaç ithalatının teorik olarak Türkiye’de üretilebileceğini biliyoruz. Çünkü Türkiye’de bu ilaçların eşdeğerleri var. Kısaca planladık. İlk etapta 700 milyon TL, daha sonra 1.7 milyar TL, son olarak da 1.5 milyar TL civarında yerlileştirme imkânımız var. 6-7 yıl içinde yaklaşık 8 milyar TL civarında bir ilaç tıbbi cihaz yerlileştirmesi yapılacak.” Aile hekimliğini yeniden canlandırılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Akdağ, yıllara oranla hastalık yükünün değiştiğini, artık aile hekimlerinin bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar, şişmanlık, hareketsizlik, sigara, hipertansiyon, diyabet, inme, kalp krizleri, böbrek yetmezliği hastalıklarına da odaklanacağını ifade etti.

        REKLAM

        Akdağ, “Hedefimiz 2023’e kadar bir aile hekimine 2 bin hasta düşmesi. Şu anda ortalama 3 bin 600 hasta” dedi.

        ‘EBELER TEKRAR DEVREDE’

        “Hiçbir hastane hiçbir anne adayını normal doğuma zorlama ihtiyacında değil” diyen Bakan Akdağ, sezaryen doğumla ilgili de şunları söyledi:

        “Bunu da arzu etmeyiz. Zorlamak kelimesi doğru değil. Öte yandan doğumu yaptıran ekiplerin anneyi sezaryene zorlamalarına da razı olamayız. Sezaryen anne ve bebeğin hayatını kurtaran ameliyat ama ihtiyaç olduğunda. Sağlık Bakanlığı olarak sezaryene karşı değiliz. Gereksiz sezaryene karşıyız. Anne ve bebeğe zarar verdiğini biliyoruz.

        Ebeleri gerekirse eğiterek, kadın doğum hekimleriyle iyi ekipler oluşturarak normal doğumu kolaylaştıracağız. Ticari maksatlarla yüksek oranda sezaryen yapmış kurumları mercek altına aldık. Bilimsel komisyonlar oluşturduk. Sezaryen oranı yüksek çıkan hastaneleri şu anda uyarıyoruz. Cezalandırmak zorunda kalacağız.”

        LÜTFİ ERDOĞAN/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ