Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İnsan sağlığını kaybetmeden de yaşlanabilir

        Geçmişin yaşlıları günümüzün orta yaşlıları olmuş durumda. Kendine iyi bakan ve sağlığını ihmal etmeyen kişiler yaşlansalar da gençlere taş çıkararak yaşamaya devam ediyor ve bu yönleriyle parmak ısırtıyorlar. Zamanın akışını durdurmak ve gençlik yıllarındaki enerjiye sahip olmak mümkün olmasa da bugünün şartlarında sağlıklı vemutlu yaşlanmak mümkün. Yaş aldıkça ne gibi fizyolojik değişimler yaşandığını ve sağlıklı yaşlanmanın yollarını Amerikan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Karaca anlatıyor. İşte ilerleyen yaşla birlikte karşılaşabileceğiniz olası sorunlara karşı yapmanız gerekenler...

        Yaşlandıkça kalp hızınız hafif azalıp kalbiniz bir miktar büyüyebilir. Yaşlanma, damarları sertleştirdiği için kalbiniz kan pompalayabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu durum yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve farklı kalp-damar problemlerine neden olabilir. İşte kalp sağlığınızı korumak için yapabilecekleriniz...

        EGZERSİZİ GÜNLÜK RUTİNİNİZİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİN:

        Yürüyüş, yüzme veya yapmaktan zevk aldığınız diğer aktiviteleri deneyin. Orta seviyede düzenli egzersiz vücut ağırlığını sağlıklı bir düzeyde tutmaya, kan basıncını düşürmeye ve damar sertliğini azaltmaya yardımcı olur.

        SAĞLIKLI BESLENİN: Temel besin kaynağı olarak sebze, meyve, tahıllar, yüksek lifli besinler ve balık gibi az yağlı protein kaynaklarına yönelip doymuş yağ ve sodyum içeriği yüksek gıdalardan kaçının. Sağlıklı bir diyet, kalbinizi ve damarlarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır.

        SİGARA İÇMEYİN: Sigara damar sertliği sürecini hızlandırır, kan basıncınızı ve kalp hızınızı artırır. Sigara veya tütün ürünleri kullanıyorsanız, bırakma konusunda yardım için doktorunuza danışın.

        RUHSAL GERGİNLİKLE BAŞA ÇIKIN: Ruhsal gerginlik kalbinizi olumsuz etkiler. Stresi azaltma veya stresle başa çıkma yöntemleri geliştirin.

        YETERLİ UYKU ALIN: Kaliteli uyku damarlarınızın ve kalbinizin kendini onarmasında önemli rol oynar. İhtiyaç duyulan uyku süresinin kişiden kişiye değişmekle birlikte günde ortalama 7-8 saat olması gerektiğini unutmayın.

        KAS VE KEMİK SAĞLIĞI

        REKLAM

        Yaşla beraber kemiklerin boyutları ufalır ve yoğunlukları azalır. Bu değişiklikler kemiklerimizin zayıflamasına ve kırılganlaşmasına neden olur. Böyle olunca boyunuz bir miktar kısalabilir, kaslar güç kaybına uğrayıp esneklikleri azalabilir. Koordinasyon yeteneğinizin gerilemesi ve denge problemleri yaşamanız da mümkündür. İşte kemik, eklem ve kas sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler...

        YETERLİ MİKTARDA KALSİYUM ALIN:

        19-50 yaş arası erişkinler ile 51-70 yaş arası erkeklerin günde 1000 mg kalsiyum almaları önerilir. 51 yaş üstü kadınlar ve 71 yaş üstü erkekler için bu oran günlük 1200 mg olmalıdır. Kalsiyum açısından zengin besin kaynakları arasında süt ve süt ürünleri, badem, brokoli ve soya ürünleri sayılabilir. Beslenme tarzınız nedeniyle yeterince kalsiyum almadığınızı düşünüyorsanız, kalsiyum takviyeleri konusunda doktorunuza danışın.

        D VİTAMİNİ ALIMINIZA DİKKAT EDİN:

        19 -70 yaş arası yetişkinler için önerilen günlük D vitamini miktarı 600 üniteyken, 71 yaş ve üzeri için önerilen günlük D vitamini miktarı 800 ünitedir. Normal şartlarda ihtiyacımız olan D vitamini güneş ışınlarına maruz kaldığımızda cildimizde üretilmektedir. Bu mümkün olmadığında D vitamini ihtiyacını yağlı balıklar, yumurta sarısı, D vitamini ilaveli süt ve D vitamini takviyeleri tüketerek karşılamak mümkündür.

        REKLAM

        KABIZLIK:

        Kabızlık, yaşlı bireylerde daha sık görülür. Yeterli lifli besin ve sıvı tüketmemek ve hareketsizlik en sık görülen nedenlerindendir. İdrar söktürücü ilaçlar, demir takviyeleri, diyabet ve irritable bağırsak sendromu gibi bazı sağlık sorunları da kabızlığa neden olabilir. İşte kabızlığı önlemek için yapılması gerekenler...

        * SAĞLIKLI BESLENİN

        Meyve, sebze ve tahıllar gibi yüksek lifli gıdaları sofranızdan eksik etmeyin. Süt ve süt ürünleri, yağlı etler ve şekerli gıdalar kabızlığa neden olabildiği için bu besinleri sınırlı tüketmeye çalışın. Bol sıvı tüketin.

        * TUVALETİNİZİ TUTMAYIN

        Tuvaleti uzun süre tutmak kabızlığa neden olabilir.

        * KRONİK KABIZLIK DURUMLARI İÇİN MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞIN

        İnatçı vakalarda doktorunuz ileri tetkik yapmak isteyebilir.

        * İDRAR KAÇIRMA PROBLEMİNİ DİKKATE ALIN

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ