Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Karın ağrısı ciddi hastalıkların habercisi

        İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, karnın farklı bölümlerinde hissedilen ağrıların farklı sebeplerden kaynaklanabileceğinin altını çizerek şu bilgiyi veriyor:

        “Karın sağ üst bölümünde olan ağrılardan: karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir. Karın sol üst bölümünde olan ağrılarının sebebi; dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir. Göbeğin üst bölümünde olan ağrılarda; yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının, gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıkları akla gelmelidir. Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda ise: kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir. Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda: apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir”

        Sadece karın boşluğundaki organlar değil ;akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları da karın ağrısı yapabiliyor. Fazla gıda alımı, uygunsuz beslenme ve basit enfeksiyonlar da

        karın ağrısı sebeplerinin başında geliyor.Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, karın ağrısının önemli bir bulgu olabileceğini belirterek aniden yani, 6 saat içinde başlayan karın ağrısı ile karakterize hastalığın “akut karın” olarak anıldığını belirtiyor. Prof. Dr. Taviloğlu, acilen doktora gidilmesi gereken karın ağrılarının özelliklerini şöyle sıralıyor:

        . Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ağrılar

        . Ağrı ile nefesin kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması

        . Karın ağrısının göğse, boyuna ve omuza yayılması

        . Dışkıda kan görülmesi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ