Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser bıçak vurulunca yayılır mı?

        Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Duran, halk arasında yaygın olan, 'kanserin bıçak vurulduğunda yayıldığına' dair inanışın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

        Check-up ya da erken teşhis kültürü olmadığı için, bireylerin hastalığın ilerleyen aşamalarında doktora geldiklerini, bundan dolayı da ameliyat yapıldığı için kanserin ilerlediğini düşündüklerini ifade eden Op. Dr. Mahmut Duran, "Kanser, özellikle Türk toplumunda erken safhada yakalanmıyor. Bu da rutin muayene kontrollerinin geç yapıldığı veya yapılmadığı, checkupların yapılmadığı veya aksatıldığı anlamına geliyor. Örneğin öksürükle birlikte boğazından kan gelen bir hasta akciğer kanseri olabileceğini düşünmüyor. Sürekli kulaktan duyma tedavilerle aktarlara gidip ilaç kullanarak zaman geçiriyor. Onların etkisi olmadığını anlayınca doktora geliyor. Ancak bir yıl önce yapılan tedavi ile bir yıl sonra yapılan tedavi çok fark ediyor" diye konuştu.

        Bazı tümörlerin cerrahi operasyon ile vücuttan uzaklaştırılabildiğini, vücuda yayılmış olan tümörlerde ise artık yapacak bir şey kalmadığını belirten Op. Dr. Duran, "Tümörde metastaz varsa yani karaciğerde, kemikte yayılma varsa artık o hasta için 6-8 aya kadar ömür biçilir. Evre 4 dediğimiz kanser vakalarında ise ameliyat yapılabilir. Bu hastalarda bazen bağırsak tıkanıklığı olur, bu tıkanıklığı açmak için ameliyat yapılabilir. Bazen midede çok ciddi tıkama yapabilir onu açmak için ameliyat yapılabilir. Belki safra yollarında bir tıkanıklık olur bunun için yapılabilir. Ameliyat söz konusu olduğunda da hastanın beklentisi tamamen iyileşmek olur ancak tümör metastaz yaptığı için bu artık mümkün değildir. Hasta o zaman 'bıçak vurdu ilerledi' der, halbuki geç kalınmıştır" ifadelerini kullandı.

        "ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ"

        Kanserde erken teşhisin önemini vurgulayan Op. Dr. Mahmut Duran, sözlerini şöyle tamamladı:"Biz her zaman deriz ki, kanserden korkma, geç kalmaktan kork. O yüzden hastalarımıza rutin kontrollerini, muayenelerini, checkuplarını hiç aksatmamaları gerektiğini belli aralıklarla endoskopi, kolonoskopi, akciğer muayenesi, sistemik muayenelerini gözden geçirmelerini; toplumdan, komşularından, sokaktaki insandan sağlık hakkında bilgi edinmek yerine doktora başvurmalarını öneriyoruz."

        REKLAM

        HANGİ KANSER NEREDE AĞRI YAPIYOR?

        Göbek üzerinde şiddetli ve burulma tarzı ağrı, mide kanseri göstergesi olabilir. Tüm karında ve makatta algılanan ağrı bağırsak kanserine işaret edebilir. Sağ kaburga kavisinin altında olup sağ omuza yayılabilen ağrı karaciğer kanseri riski anlamına gelebilir.

        HAREKET ETTİĞİNİZDE VE GECELERİ AĞRI OLUYORSA...

        Süreğen ağrıların en sık rastlanan nedeninin kemiklerin kanser hücreleri tarafından istilası olduğu belirtiliyor. Genellikle meme, prostat, tiroid, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor.

        Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınır. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor.

        AĞRILARINIZ BIÇAK SAPLANMASI GİBİYSE...

        Sinir dokularının kanserli hücreler tarafından istilası sonucu ortaya çıkan bu tip ağrıların tedavisi oldukça zor gerçekleşiyor. Bu ağrılar sürekli, yanıcı veya aralıklı bıçak saplanması şeklinde oluyor. İlgili bölgede uyuşma, karıncalanma, kas gücü kaybı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Omuriliğin istilası sonucu kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, felç, idrar veya dışkı tutamama gibi şikâyetler de gözlenebiliyor. Mide, bağırsak gibi içi boş organların veya karaciğerdeki safra yollarının kanserli hücrelerle tıkanması sonucu çok şiddetli ağrılar ortaya çıkıyor.

        YEMEK BORUSUNUN TIKANMASI: Göğsün orta bölgesinde ve mide bölgesinde şiddetli ağrı.

        MİDE KANSERİ AĞRISI: Midenin tümör tarafından tıkanması sonucunda göbek üzerinde çok şiddetli ve burulma tarzında ağrı.

        KARACİĞER KANSERİ AĞRISI: Karaciğer zarının tümörle gerilmesi sonucu; künt, sızlayıcı, sağ kaburga kavsinin altında olup sağ omuza yayılabilen ağrı.

        PANKREAS KANSERİ AĞRISI: Göbek üstü bölgede olup kuşak tarzında bele yayılan çok şiddetli ağrı.

        BAĞIRSAK (KOLON, REKTUM) KANSERİ AĞRISI: Tüm karında ve makatta algılanan, bıçak saplanması şeklinde olup rektum (son bağırsak) kanserinde sürekli ıkınma ile birlikte görülüp bele yayılan ağrı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ