Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Gelecek için etkili

        Sağ ve sol beyinin farklı fonksiyonlara sahip olduğunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, sağ beynin baskın olduğu kişilerde bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme özelliği geliştiğini kaydetti. Estetik zeka için sağ beyne ihtiyaç olduğunu ifade eden Dr. Yavuz, mühendislik, mimarlık, yazarlık, müzisyenlik gibi mesleklere sahip kişilerin sağ beyin özelliklerinin baskın durumda olduğunu vurguladı.

        ESTETİK ZEKA İÇİN SAĞ BEYİNE İHTİYAÇ VAR

        Beynin genel olarak bir bütün olsa da sağ ve sol hemislerin farklı farklı üstlendikleri misyonlar olduğunu anlatan Dr. Mehmet Yavuz, "Sol beyinin, sağ beyinden daha önemli görevler üstlendiğini söyleyebiliriz. Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygu durum merkezi soldadır. Ancak sağ beyin de mühendislik yeteneklerini ön plana çıkarır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede sağ beyin önemli görev üstlenir. Yani estetik

        zeka için sağ beyine ihtiyaç vardır. Mimar ve mühendislik işleri için sağ beyine çok ihtiyaç vardır. Buna karşılık matematik işlemleri için de sol beyine ihtiyaç duyulur. Ünlü mimar ve mühendislerin sağ beyinlerinin çok gelişmiş olduklarını söyleyebiliriz. Aynı şekilde müzikle uğraşan, müzik icra eden ya da enstrüman çalan müzisyenlerde de sağ beyin daha iyi gelişmiştir. Aynı şekilde şairler de ve ressamlarda da sağ beyin özellikleri baskın durumdadır" dedi.

        LİDER KİŞİLER BEYNİNİ GLOBAL OLARAK KULLANIYOR

        Beynin her iki yarım küresini birbirine bağlayan 'Korpus kallosum' denen ve sinir liflerinin yaptığı köprüsel bir yapı olduğunu dile getiren Dr. Yavuz, "Bu sinir ağları vasıtasıyla her iki yarım küre birbiri ile bağlantı içindedir ve sürekli bilgi alışverişi olur. Korpus kallosum ne kadar iyi gelişmiş ise insanın bir bütün olarak beyinsel yeteneklerini sergilemesi ve beynini bir bütün olarak global maksimum kullanması o kadar artar ve üst düzeye çıkar. Eğer korpus kallosum iyi gelişmemişse o zaman sağ

        ve sol beyinden hangisi baskın ise kişi o özellikleri ön plana çıkararak hayatını sürdürür. Toplumda lider kişilerin, beynini global olarak iyi kullanmayı beceren kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Bunlarda korpus kallosum iyi gelişmiştir. Bu kişilerin hangi ellerini iyi kullanıyor olması çok da önemli değildir. Çünkü bunlar her iki hemisferlerini, her durumda çok iyi kullanabilirler" şeklinde konuştu.

        SAĞ VE SOL EL KULLANIMI MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ

        "Beyin ve vücut ilişkileri çapraz yürür" diyen Dr. Yavuz daha sonra şunları söyledi:

        "Beyin korteksinden hareketlerimizle alakalı motor lifler üst boyun bölgesinde çapraz yaptığı için, sağ beyin vücudun sol tarafını, sol beyin ise vücudun sağ tarafını idare eder. Bu nedenle beyninin sağ tarafındaki damarları tıkananların sol taraflarında felç olur ya da tersi olur. İşte bu nedenden dolayı günlük hayatında sol elini kullanan ve solak olanların sağ beyinleri baskın durumdadır. Eğer kişi sağ elini kullanıyorsa o zaman da sol hemisfer baskındır. Bu nedenle şunu diyebiliriz ki; solak

        olanlarda sağ hemisfer baskın durumda olacağı için, bunlarda mimarlık yeteneği ve müzisyenlik kabiliyetleri iyi gelişmiştir. Bizim kanaatimize göre hem sağ hemisfer hem de sol hemisfer matematikle ilgilenir. Ancak sağ hemisfer daha çok matematiğin geometri, sol hemisfer ise cebirsel bölümü ile ilgilenir. Buradan şu netice çıkıyor ki, solak olan bir çocuğun, mimarlığa ya da güzel sanatlara yönlendirilmesi gerekir. Bu çocuğun fen ya da konuşma becerisi gerektiren avukatlık veya pazarlama gibi bir meslekle

        uğraşması hata olabilir. Çünkü sol hemisfer konuşma becerilerinde rol oynar. Dolayısıyla solak olanlardan iyi avukat ya da pazarlamacı çıkmayabilir. Eğer solak bir kişi hukuk mesleğini seçmişse bu kişi avukatlığı değil estetik muhakeme yeteneğini yönelten sağ hemisferden dolayı hakimliği tercih etmelidir. Bu noktada sağ elini kullananların avukatlığı, sol elini kullananların ise hakimliği seçmeleri gerektiğini söyleyebiliriz."

        HANGİ BEYNİNİZ DAHA BASKIN; TEST EDİN

        Sağ elini kullanan kişilerde sol beyin özelliklerinin, sol elini kullananlarda ise sağ beyin özelliklerinin baskın olduğunun altını çizen Yavuz, kişilerde hangi beynin daha belirleyici olduğunu gösteren testler bulunduğunu belirtiyor ve herkesin yapabileceği, basit bir test örneği veriyor:

        ''1- Okuldayken hangi dersleri daha çok severdiniz?

        a) Türkçe, resim, sosyal vb.

        b) Fenle ilgili olanları.

        2- Hangi tip sporları yapmaktan hoşlanırsınız?

        a) Tek başına yapılan sporları.

        b) Takım sporlarını.

        3- Gördüğünüz rüyaları hangi sıklıkta hatırlarsınız?

        a) Çoğunlukla hatırlarım.

        b) Ender olarak hatırlarım.

        4- Ellerinizi ve mimiklerinizi konuşurken ne sıklıkta kullanırsınız?

        a) Çok kullanırım.

        b) Çok az kullanırım.

        5- İki elinizin parmaklarını birbirine geçirerek kapatın. Hangi elinizin baş parmağı üstte kalıyor?

        a) Sağ.

        b) Sol.

        6- Şu an saatin kaç olduğunu tahmin edin, şimdi saate bakın, yanılma payınız ne kadar?

        a) On dakikadan fazla.

        b) On dakikadan az.

        7- Aşağıdakilerden hangisini daha kolay hatırlarsınız?

        a) İnsanların yüzlerini.

        b) İnsanların isimlerini.

        8- İki gözünü açık tutarak elinizdeki kalemi, bir cam kenarı veya kapı kenarı ile hizalayın. Önce sol gözünüzü, sonra sağ gözünüzü kapatın. Hangi gözünüzü kapatınca kalem daha az oynuyor?

        a) Sağ gözümü kapatınca.

        b) Sol gözümü kapatınca.''

        DEĞERLENDİRME

        '' 'A' ların sayısı fazla ise, SAĞ beyniniz daha gelişmiştir.

        Ben SAĞ beyinli biriyim, çünkü;

        Hayal ederim, sanatı severim, sanatsal becerilerimle şaşırtırım

        Hissederim, iyi şiir ve roman yazabilirim

        Koku ve tat gibi duyularım gelişmiştir.

        Sezgilerimi kullanırım ve içgüdülerim kuvvetlidir

        Yeni şeyler üretirim

        Subjektifim

        Boyutları iyi algılarım

        Bir bütün olarak görürüm

        Duygularımla hareket ederim.''

        '' 'B' lerin sayısı fazla ise, SOL beyniniz daha gelişmiştir.

        Ben SOL beyinli biriyim, çünkü;

        Mantık yürütürüm

        Sınıflandırma ve tasnife önem veririm

        Analitik düşünmeye çalışırım

        Matematiksel işlemlerden sıkılmam

        Dili iyi kullanırım ve ikna kabiliyetim iyidir

        Bütünü değil parçayı görürüm

        Sistemli ve disiplinli çalışırım

        Objektif davranırım.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ